Zielono na kanapce

359
Rate this post

To takie proste. Kanapki jemy prawie codziennie- dlaczego wiec, nie wykorzystać tej okazji i nie dostarczyć nam szczypty zdrowia? Zielone liście to cenne źródło kwasu foliowego i witaminy K- i nie tylko.
Rzeżucha– niedoceniona, cenna zielenina. Zawiera rzadki jod, który wraz z związkami siarki, powstającymi przy kiełkowaniu nasionek- przyczynia się do charakterystycznego zapachu. Ceniona jest jako roślinka w profilaktyce chorób z przeziębienia. Dobrze wpływa na cerę i włosy (siarka!). W nadmiarze jest moczopędna.
natka pietruszki– bardzo bogate źródło łatwo przyswajalnego żelaza, zawiera także wapń, magnez i dużo potasu. Zawiera sporo witaminy A i C. Z tych i nie tylko względów powinna codziennie lądować na naszym talerzu. Nie można jej przedawkować, warto ją mieć na parapecie.
szczypiorek– zawiera cenne białko, sporo soli mineralnych (sód, wapń, fosfor, potas, żelazo) witaminy .Bioaktywne związki siarki ( zawarte w rodzinie cebulowych) wykazują właściwości bakteriobójcze.

Poprzedni artykułPomidory w diecie
Następny artykułGotowanie na parze
Ewa Adamczyk
Dietetyk z kilkuletnim doświadczeniem. Chętnie udzielę rad i pomocy na temat diety, odchudzania oraz zdrowego trybu życia i zdrowego odżywiania. W razie jakiś pytań lub wątpliwości zapraszam do kontaktu ewa2020adamczyk@gmail.com