Przede wszystkim starajmy się nie robić zapasów. Świeże produkty są znacznie zdrowsze, dotyczy to w głównej mierze warzyw i owoców. Kupujmy z głową, nigdy nie róbmy zakupów będąc głodnymi- unikniemy wówczas kupowania wielu niepotrzebnych produktów i słodkich pokus.
Wyróbmy w sobie nawyk czytania dat ważności i etykiet. Zawsze wyszukujmy informacje dotyczące zawartości konserwantów i dodatków do żywności- starajmy się ich unikać a wyjdzie nam to na zdrowie. Osoby będące pod kontrolą lekarską, z powodu różnych schorzeń, zawsze powinny konsultować zakup ziół, niektórych po prostu nie mogą przyjmować. Warzywa i owoce o idealnych kształtach i kolorach niekoniecznie są zdrowe- ich apetyczny wygląd może być wynikiem stosowania nawozów i innych oprysków. Jeśli mamy możliwość, korzystajmy z produktów ekologicznych- ale nie dajmy się zwariować- nie da się żywić tylko produktami ekologicznymi. Kształtujmy nawyki żywieniowe już w sklepie, mając do wyboru ryż naturalny i biały- wybierzmy ten pierwszy, kupowanie produktów jak najmniej przetworzonych będzie sprzyjać naszemu zdrowiu.