Aby dieta grupy krwi AB była odpowiednia dla posiadających ją osób, należy zwrócić uwagę na pewne produkty zawierające biologiczne substancje czynne. Szczególnie ważne jest pożywienie korzystnie wpływające na serce, działające antystresowo, zapobiegające stanom zapalnym śluzówki żołądka oraz wzmacniające układ immunologiczny. W związku z tym, bardzo wskazane są owoce i warzywa zasobne w selen oraz witaminę C, ponieważ pomagają zapobiegać chorobie nowotworowej. Podatność na stany zapalne śluzówki żołądka może prowadzić do powstawania wrzodów, w związku z czym ważne jest unikanie nadmiernej ilości alkoholu, tłustych potraw oraz ostrych przypraw. Istotna jest także regularność spożywania posiłków; najlepiej zjadać 5 mniejszych, niż 2,3 syte. Kolacja powinna być zjedzona co najmniej 2 godziny przed snem. W ten sposób poprawimy sobie przemianę materii i nie dopuścimy do odkładania się zjedzonych kalorii w postaci tkanki tłuszczowej. Na liście najbardziej zalecanych produktów znajdziemy: baraninę, jagnięcinę, makrelę, morszczuka, jogurt, kefir, kwaśną śmietanę, masło orzechowe, orzechy włoskie i ziemne oraz kawę. Unikać należy natomiast cielęciny, wieprzowiny, łososia, okonia, lodów, masła, fasoli, groszku, kukurydzy, czarnej herbaty oraz gazowanych napojów.