Być szczupłym jak szparagi

332
Rate this post

Znane już od starożytności, uznawane niegdyś za wręcz święte warzywa. Przywędrowały do Europy z krajów orientu.
Na straganie,w sklepie,  charakterystyczne dla szparagów, jest wiązanie ich w pęczki. Są to młode pędy szparagów- zbierane w odpowiednim momencie, gdy „główka” pędu zaczyna się rozwijać. Odpowiedni zbiór, decyduje o ich delikatności smakowej.
Szparagi są bardzo mało kaloryczne, cecha ta, z pewnością decyduje o tym, że doskonale nadają się one na odchudzanie. Dodatkowym atutem jest niestrawny błonnik- pobudzający perystaltykę jelit. Jednak aby te cechy zachować, szparagi powinno się jeść bez żadnych dodatków, tym bardziej tłuszczów. Szparagi nie zawierają tez wielu węglowodanów, mogą je spożywać osoby cierpiące na cukrzycę. Przyśpieszają wydalanie z organizmu wody, tym samym przyczyniają się do odtruwania go.
W medycynie roślina ta jest zalecana w schorzeniach nerek- wykazuje działanie moczopędne.
Oto co zawierają odchudzające szparagi : saponiny, cholina ( dobrze wpływa na układ nerwowy), asparagina, arginina, proteiny, cukry, flawony, kwasy ( m.in. bursztynowy), witaminy, makro i mikroelementy (zawiera bardzo rzadki , krwiotwórczy arsen), olejki eteryczne i inne.
Jak gotować szparagi?
od dolnej części do wierzchołka cienko obrać, zawiązać w pęczki, włożyć pionowo do garnka, główkami w górę, przykryć.Ważne jest ułożenie pęczka szparagów w wodzie, gdyż dolne części, gotują się dłużej.

Poprzedni artykułCo pić na diecie odchudzającej?
Następny artykułOdchudzający grejpfrut
Ewa Adamczyk
Dietetyk z kilkuletnim doświadczeniem. Chętnie udzielę rad i pomocy na temat diety, odchudzania oraz zdrowego trybu życia i zdrowego odżywiania. W razie jakiś pytań lub wątpliwości zapraszam do kontaktu ewa2020adamczyk@gmail.com