Amerykańscy kardiolodzy opracowali dietę, która oprócz korzyści dla serca doskonale wpływa na funkcjonowanie całego organizmu, regulując wagę i odchudzając. Sekret polega na umiejętnym dobraniu węglowodanów i tłuszczy. Dieta ta nie jest rygorystyczna, pozwala cieszyć się smakiem i po prostu najadać się. Pozwala na schudnięcie, zmniejszenie brzucha i obniża nieposkromiony apetyt. Przez pierwsze 2 tygodnie stosuje się zalecane produkty, zjadając 6 posiłków dziennie. Wśród produktów zalecanych są; chuda wołowina, wieprzowina; i drób, ryby i owoce morza, sery o obniżonej zawartości tłuszczu, jaja, tofu, oliwa z oliwek, warzywa : szparagi, brokuły, kapusta, kalafior, seler, cukinia, ogórki, sałata, grzyby, jarmuż. Polecane są różne rodzaje fasoli. Na tym etapie unika się produktów mlecznych, bogatych w skrobię (pieczywo, makarony, ryż) oraz owoców, nawet pod postacią soków. Nie można też stosować ziemniaków, buraków marchwi i kukurydzy. Po 2 tygodniach stopniowo wprowadza się węglowodany, obserwując jak zjadanie ich wpływa na wagę. Można zacząć jeść jabłka, melona, grejpfruty, winogrona,pomarańcze, truskawki. Do diety dodajemy też stopniowo chleb, najlepiej wieloziarnisty, makarony razowe, ryż brązowy, kaszę jęczmienną oraz jogurt naturalny. Z produktów mlecznych dodatkowo można pić chude mleko sojowe. Białego pieczywa najlepiej unikać, z warzyw pomijamy buraki, marchew, ziemniaki. Owoce niewskazane na tym etapie to banany, owoce z puszki, rodzynki, arbuz i ananas. Ostatni etap powinien ukształtować dietę, którą będziemy spożywać już co dzień. Jeśli dobrze przejdziemy 2 pierwsze etapy, nie będziemy czuli głodu czy apetytu na coś słodkiego czy tłustego. Ważne by siebie dobrze obserwować i unikać produktów, które powodują wzrost wagi lub apetyt na dany produkt. Należy stosować wtedy inne produkty węglowodanowe. Do picia zaleca się wodę, ogranicza się kofeinę.Dieta ta jest urozmaicona i przede wszystkim zdrowa.