W wyniku wytłaczania oliwek otrzymujemy ekstrakt zwany oliwą. Ten żółto zielony „płyn” jest bardzo zdrowym tłuszczem, wartym polecenia i istotnym w diecie. Oliwa jest najzdrowszym z tłuszczy- jednak można wyróżnić kilka jej rodzajów, różniących się właściwościami zdrowotnymi. Podstawą do podziału jest proces ich produkcji. Najwyższej klasy jest oliwa extra virgin- uzyskuje się ją krótko po zebraniu owoców, tłocząc oliwki wraz z pestkami, a następnie separując części stałe od płynnych. Uzyskany tłuszcz filtruje się. Niższe klasą są produkty rafinowane (ogrzewane) czy też pozyskiwane w wyniku kilkukrotnego tłoczenia oliwek, bądź poprzez „przerób” samych już wytłoków.
Nierafinowana oliwa- czyli extra virgin jest najzdrowsza. Zawiera kwasy tłuszczowe wykazujące działania prozdrowotne. Pobudzając wątrobę do pracy i produkcji HDL- przyczyniają się znacząco do obniżenia poziomu cholesterolu- to tym samym zmniejszenie ryzyka zachorowania na choroby układu krążenia. Kwas oleinowy jaki jest w oliwie ma dodatkowo działanie obniżające zachorowania na alergię (astma). Oliwa obfituje w takie witaminy jak E, D, prowitaminę A. Ponieważ oliwa doskonale reguluje procesy trawienne jest szczególnie polecana w diecie, także odchudzającej. Atutem jest z pewnością fakt, że oliwa stanowi element profilaktyki nowotworowej- usuwa bowiem wolne rodniki, zapobiega w ten sposób powstawaniu raka. Osoby, które chcą ograniczać tłuszcz zwierzęcy w swojej diecie, mogą zamiast masła zastosować zamrożoną oliwę z oliwek- można nią smarować kanapki. Do tego celu należy użyć oliwy najwyższej klasy, by mieć pewność, że zachowają się najcenniejsze składniki. Oliwę warto pić na czczo, 1 łyżeczkę profilaktycznie. To dobry i zdrowy nawyk.