Dieta Daniela – oczyść organizm za pomocą diety Daniela

402
Rate this post

Niektórych może zadziwiać pochodzenie diety Daniela. A mianowicie dlatego, że jej początki sięgają czasów biblijnych. Daniel był prorokiem, który wraz z towarzyszami odmówił spożywania jadła z królewskiego stołu podczas wizyty u króla. W zamian za tłuste mięsiwa, poprosił o same warzywa i wodę do picia. W taki oto sposób spożywali jadło przez dziesięć dni. Po tym czasie wyglądali młodziej i zdrowiej, niż młodzieńcy z królewskiego dworu w podobnym wieku. Dieta Daniela zwana jest obecnie postem. I propagowana jest obecnie przez kościół katolicki, jako dieta oczyszczająca ciało i duszę. Dietę opracowała i udoskonaliła doktor Ewa Dąbrowska.

Na czym polega dieta Daniela?

Dieta Daniela nie jest zwykłą dietą. Jest półgłodówką, postem, dobroczynnym dla organizmu. Pozwala oczyścić ciało ze zbędnych i szkodliwych złogów oraz oczyścić umysł z toksycznych myśli, które bywają odzwierciedleniem nagromadzonych toksyn. Sama dieta nie jest skomplikowana i polega na przygotowywaniu posiłków z samych warzyw i niewielkiej ilości owoców. Warzywa nie mogą być oblepione tłuszczami, ani pokraszone tłustymi sosami, czy nawet śmietaną. W tej diecie polecane są głównie surówki, oczywiście bez majonezu, jogurtów naturalnych i innych ulepszaczy sałatek. Warzywa powinny być lekko surowe, najlepszej przygotowane na parze. Zatem Dieta Daniela to dieta warzywno-owocowa. Przygotowanie posiłków nie wymaga poświecenia ogromnej ilości czasu, a w sezonie warzywa i owoce są powszechnie dostępne.

Jak długo można stosować dietę Daniela?

Pomimo nieskomplikowanego menu potraw, dieta Daniela może przysporzyć wielu trudności, zwłaszcza dla osób na co dzień objadających się niezdrowym tłuszczem i cukrami. Do diety należy się odpowiednio przygotować. Rzucenie się na dietę z dnia na dzień może spowodować szybką rezygnację ze względu na szok organizmu, który nie jest przyzwyczajony do nagłej utraty ulubionych składników. Przez około tydzień lub dłużej należy zrezygnować z niedozwolonych produktów, stopniowo i łagodnie, aby potem zacząć właściwy post. Należy pamiętać, że dieta Daniela nie może trwać dłużej niż 40 dni. Czyli nie może być dłuższa niż 40-to dniowy post, jakiego doświadczył na pustyni sam Jezus. Już 10 lub 14 dni „głodówki” pozwala na pozytywne zmiany w organizmie. Spowodowane jest to tym, iż organizm zaczyna odżywiać się wewnętrznie z zapasów organizmu, a nie zewnętrznie. Skutkuje to lepszym samopoczuciem, podwyższeniem energii i chęci do życia i wprowadzenia zmian.

Jakie warzywa i owoce są wskazane oraz zabronione do stosowania w diecie Daniela?

Niestety nie wszystkie warzywa i owoce będą wskazane podczas postu Daniela. Z niektórych będzie trzeba zrezygnować. Dozwolonymi warzywami i owocami są marchew, buraki, seler, jabłka, rzodkiew, grapefruity, cytryny, rzodkiew, rzepa, sałaty, zioła, kapusta biała, czerwona, włoska, kalafior, dynia, kabaczek, cukinia, ogórki. Niedozwolone są ziemniaki ze względu na skrobię oraz rośliny zawierające białka, np. fasola. Nie ma ograniczeń w spożyciu wyżej wymienionych produktów. Zabronione jest spożycie zbóż, kawy, mięsa, alkoholi, czarnej herbaty, mleka i produktów mlecznych. Dieta Daniela jest dietą bardzo wymagającą i monotonną, dlatego nie nadaje się dla każdego.

Przeciwwskazania do stosowania diety Daniela.

Ze względów zdrowotnych z głodówki powinny zrezygnować osoby ciepiące na cukrzycę, jakikolwiek nowotwór, gruźlicę, niedoczynność nadnerczy, kobiety w ciąży bez względu na zaawansowanie, problemy z wątrobą, nerkami oraz sercem. W związku z tym, że dieta Daniela jest bardzo restrykcyjna, najlepiej jest skonsultować jej podjęcie z lekarzem, który wykluczy przeciwwskazania.