Dieta Fuhrmana pochodzi (jak sama nazwa wskazuje) od amerykańskiego specjalisty w dziedzinie odżywiania – dr Joela Fuhrmana. Zakłada on, iż jedynym właściwym sposobem do zdrowego wyglądu oraz sylwetki jest spożywanie ograniczonej ilości kalorii przy zachowaniu ich maksymalnej wartości odżywczych.
Teoria diety dr. Fuhrmana
Autor diety formułuje proste równanie obrazujące jego teorię żywieniową:
ZDROWIE = wartość odżywcza produktów podzielona przez liczbę kalorii w nich zawartych
Krótko mówiąc opiera się na tzw. „surowiźnie”, bo to właśnie surowe warzywa i owoce powinny tu być spożywane w największym możliwym stopniu. Zasady diety w łatwy sposób można przedstawić posiłkując się podstawową piramidą żywieniową.
Piramida żywieniowa Fuhrmana
I stopień – WARZYWA – można jeść bez ograniczeń!
Warzywa powinny stanowić ok.30 – 60% spożywanych dziennie kalorii. Poza ziemniakami, zaleca przede wszystkim włączenie do menu warzyw zielonych; oraz podzielenie całości na surowe i gotowane (45-50 stopni).
II stopień – OWOCE I WARZYWA STRĄCZKOWE – można jeść bez ograniczeń!
Zarówno owoce, jak i warzywa strączkowe, powinny znaleźć miejsce w 10-40% spożywanych kalorii w ciągu dnia.
III stopień – (dwie części) NASIONA, ORZECHY, AWOKADO/PEŁNOZIARNISTE PRODUKTY I ZIEMNIAKI
Można jeść kilka razy dziennie z zachowaniem proporcji – pierwsza grupa produktów jedzona w 10-40% spożywanych kalorii oraz druga grupa w max. 20% dziennego zapotrzebowania na energię.
IV stopień – RYBY I NABIAŁ (dwa razy w tygodniu) oraz DRÓB I JAJKA (raz tygodniu lub nawet mniej)
Nie przekraczać kalorycznie 10% dziennego zapotrzebowania.
V stopień – SŁODYCZE, SŁODZONE NAPOJE ORAZ CZERWONE MIĘSO
Ogólnie najlepiej wykluczyć całkowicie te produkty z diety. Należą one do grupy – wysokokalorycznych. Fuhrman uważa, iż proponowany przez niego sposób odżywiania jest skuteczny tylko przy całościowym odrzuceniu „pustych kalorii”. Znalazły się one na szczycie piramidy (każdy kiedyś widział tą piramidę żywieniową, więc z łatwością jest sobie w stanie ją wyobrazić).
Mocną podstawą w tym przypadku są warzywa – znajdują się na samym dole piramidy – aczkolwiek sam autor twierdzi, iż nie zawsze oparte na nich w 100% menu może być bezpieczne dla zdrowia. Nie każdy organizm toleruje zbyt dużą ilość warzyw w postaci surowej, gdyż zawierają dużo błonnika, co może powodować mniejsze wchłanianie reszty składników pokarmowych z diety, co niesie za sobą różne niedobre konsekwencje. W szczególności powinny uważać osoby z chorobami na tle układu pokarmowego czy takie, które znajdują się w stanie pooperacyjnym.
Aby rozpocząć tą dietę zaleca się wprowadzanie jej stopniowo. Jadłospis wielu ludzi nie zawiera w sobie często w ogóle warzyw i owoców. Dlatego na początku warto stosować je jako dodatek, a z czasem zwiększać ich zawartość procentową w posiłkach dostosowując się do zaleceń dr Fuhrmana.
Podsumowanie diety Fuhrmana
Dieta ta, aby była stosowana, tak jak powinna, wymaga wcześniejszego zaznajomienia się z tematem. Dieta dobrze zbilansowana i różnorodna – to efekt wcześniejszego czytania i obycia z lekturą żywieniową. Osoba bez odpowiedniego przygotowania i znajomości wartości odżywczych produktów oraz wzajemnych zależności może zadziałać na własną niekorzyść. Szeroka wiedza – o zasadach, bilansowaniu ze sobą produktów – daje gwarancję świadomego odżywiania oraz klucza do długowieczności i smukłej sylwetki przez resztę życia ☺