Czym zastąpić ziemniaki

301
Rate this post

Ziemniak jest popularną na całym świecie rośliną bulwiastą, uprawianą na szeroką skalę ze względu na małe wymagania oraz smak i szerokie zastosowanie w kuchni. Ziemniak nie jest młodą roślinką, jego początki sięgają do prehistorii, a wszystko zaczęło się od Ameryki Południowej. Ziemniak szybko trafił z stamtąd na europejskie salony i szybko zagościł na stołach zarówno chłopów i wielkopańskich domach. Początkowo ziemniak budził strach, przypisywało mu się powodowie trądu. Jednakże z chwilą zaakceptowania ziemniaka stał on się nieodłącznym elementem potraw, a podczas wojen niezbędnym składnikiem posiłków i uratował wiele istnień ludzkich od śmierci. Również na wsiach, w wielu domach gościł niemal codziennie, ratując co biedniejsze rodziny od głodu. Zalewajka na ziemniakach i ziemniaki z robionym zsiadłym mlekiem był codziennym elementem wędrującym prosto z kuchni na chłopskie stoły, aż do obrzydzenia. Coroczne zbieranie ziemniaków, podobnie jak i siano-kopki kończyły się rodzinnym ogniskiem i pieczonymi ziemniakami.

Dlaczego zastępować ziemniaki

Przez ostatnie lata naukowcy prześcigają się w udowadnianiu, że ziemniak jest powodem tycia ponieważ zawiera skrobie. Należy pamiętać, że ziemniaki to bomba witaminowa, zawierają witaminy A, B1, B2, B3, B6, C, E, K i PP, potas, błonnik, magnez, wapń, fosfor, żelazo. Jednakże ziemniak źle podany i nieprawidłowo połączony może stać się bombą kaloryczną. Są pewne zasady dla zjadaczy ziemniaków, nie należy ich łączyć z mięsem ani tłustymi sosami. Nie należy też spożywać chipsów ziemniaczanych gdyż są solone i wysoko przetworzone. Również smażone w postaci frytek, chociaż tak uwielbiane i smaczne, są powodem tycia. „Gołe” ziemianki nie okraszone tłuszczykiem absolutnie nie są kaloryczne. Niestety takie mogą nie smakować i zaczynamy myśleć, czym by tu je zastąpić.

Czym zastąpić ziemniaki

Może to niektórych zdziwi ale ziemniaki można zastąpić kalafiorem, z którego robimy puree lub soczewicą, która dobrze ugotowana i przyprawiona solą (najlepiej himalajską) bardzo dobrze imituje smak ziemniaków i jest nie zastąpiona dla osób odchudzających się. Ryż też może posłużyć jako zamiennik, ale należy uważać aby nie przesadzić z jego nadużyciem, a najlepiej zwykły biały ryż zastąpić ciemnym. Niestety długo się gotuje a i efekt smakowy nie każdego zadowoli. Dla zagorzałych fanów ziemniaków istnieje pewne pocieszenie, gdyż ziemniaki można zastąpić … ziemniakami, tyle, że słodkimi batatami które z wyglądu przypominają walec i są najczęściej pomarańczowo – czerwone. Są bogatsze w składniki odżywcze od pospolitych ziemniaków i zapobiegają chorobom serca, dzięki zawartości likopenu, inaczej przeciwutleniaczu. Bataty podobnie jak zwykłe ziemniaki, trafiły m .in. do Polski za sprawą Krzysztofa Kolumba z Ameryki Południowej. Ale nie są tak popularne jak zwykłe ziemniaki, a nie są tak „tuczące” według opinii dietetyków jak zwyczajne bulwy.