Dieta Gersona – dieta i terapia antynowotworowa w jednym

419
Rate this post

To podobno nie tylko dieta odchudzająca, a alternatywna metoda leczenia wielu chorób, a przede wszystkim raka! Tak twierdzi sam jej twórca – doktor Max Gerson. Jak sam przekonuje – dzięki niej można pozbyć się także m.in. cukrzycy, chorób serca i płuc. Wg niego wszystkie te nieprawidłowości w organizmie człowieka tworzą się przez stosowanie nieodpowiedniej diety. Normalna żywność często pozbawiona jest podstawowych wartości odżywczych, a wzbogacona jest w zamian syntetycznymi dodatkami, które w rezultacie zatruwają organizm. Wynikiem tego jest wciąż rosnąca liczba osób, które mają problem z chorobami XXI wieku.

W odpowiedzi na to wszystko dr Gerson wysnuł terapię, której celem jest oczyszczenie organizmu z toksyn i złogów z równoczesnym odpowiednim podażem wartości odżywczych dla organizmu. Dzięki temu organizm jest w stanie przywrócić sobie naturalną zdolność do samoleczenia.

Mając na uwadze powyższe informacje, dietą tą powinni zainteresować się Ci, którzy cierpią na choroby cywilizacyjne, bądź raka oraz wszyscy Ci, którzy chcą poprawić ogólny stan swojego zdrowia.

Szczegóły terapii Gersona

Podstawą diety jest picie świeżo wyciskanych soków z ekologicznych upraw oraz lewatywa z kawy.

Po pierwsze – należy wypijać duże ilości soków [średnio soki podaje się 12 razy dziennie począwszy od pierwszego dnia terapii]. Należy je wypić natychmiast po przyrządzeniu ponieważ inaczej nie będą miały wartości. Enzymy zawarte w sokach potrafią utlenić się w ciągu kilkunastu minut pozbawiając chorego najważniejszego składnika. Sposób przyrządzania jest bardzo istotny również ze względu na zachowanie wszystkich potrzebnych enzymów i soli mineralnych. W tym celu najlepiej jest użyć specjalnych prasek do wyciskania owoców lub je przecierać na szklanej tarce i wyciskać przez płótno.

Po drugie – lewatywa z kawy; dla niewtajemniczonych sposób ten jest najbardziej zaskakującym a nawet dziwacznym elementem Terapii Gersona. Faktem jest, że bez tego prostego narzędzia odtruwającego organizm, terapia nie działa – lewatywa usuwa z wątroby toksyny zgromadzone w organizmie. Jednak co najważniejsze, dzięki lewatywie rozpadający się guz jest od razu wypłukiwany z organizmu, co chroni organizm przed przerzutami. Do przygotowania jednej lewatywy są potrzebne 3 czubate łyżki stołowe kawy mielonej i 1 litr wody. Kawę należy wsypać do gotującej się wody, następnie zamieszać i doprowadzić do wrzenia. Potem odstawić do zaparzenia na 15-20 min. Po przestudzeniu należy przecedzić ją przez płótno. Przygotowany płyn jest gotowy do wykonania lewatywy.

Jak żywić się na diecie Gersona?

Z pewnością rodzi się pytanie, co można jeść poza sokami? Tak więc zalecany jest bezwzględny reżim dietetyczny. W codziennym menu powinny się znaleźć 3 posiłki wegetariańskie (na bazie warzyw i owoców z upraw organicznych) i produktów pełnoziarnistych. Głównymi składnikami diety są owoce, surówki, jarzyny, ryż brązowy nie oczyszczony, soczewica, płatki owsiane, soki, chleb żytni pełnoziarnisty, nie solony! Należy zmniejszyć spożycie białka do minimum, by wszystkie dostępne w organizmie enzymy proteolityczne mogły być skierowane na niszczenie komórek nowotworowych.

Zabrania się spożywania soli(która, zdaniem doktora, jest największym zagrożeniem w nowoczesnej diecie), tłuszczu, oleju (za wyjątkiem oleju lnianego tłoczonego na zimno i nieczyszczonego), alkoholu, orzechów, czekolady, przypraw, herbaty, kawy, białej mąki, sera, masła, jaj, mleka, ciast, cukru białego, słodzików, produktów konserwowanych, puszkowanych, solonych, wędzonych, śmietany, nie wolno używać tytoniu i fluorowanych past do zębów.

Leczenie chorób dietą – potwierdzenie terapii Gersona

Sam autor diety w przeszłości zmagał się z migrena, której nie mógł wyleczyć. Kiedy wykluczył ze swojej diety sól, tłuszcze, produkty konserwowane, wędzone, a zaczął stosować dietę opartą na świeżych owocach i warzywach, nagle okazało się , że migrena ustąpiła! Wtedy zaczął rozpowszechniać ten sposób żywienia i dzięki temu zostało wyleczonych wiele innych osób z gorszymi przypadłościami. Dzieje się tak, iż istnieje bezpośredni związek między dostającymi się poprzez wprowadzany pokarm do organizmu toksynami i chemikaliami a osłabieniem przez to układu immunologicznego. Założenia żywieniowe dra uzupełniają niedobory witamin, minerałów, enzymów i innych składników pokarmowych. Przez okres 6 – 12 tygodni zaleca się dietę ograniczoną do wyżej wspomnianych produktów. Po tym okresie można włączyć białko zwierzęce w postaci chudego sera bez soli, lub naturalnego jogurtu.

Dieta jest podstawą leczenia. Trzeba wykluczyć sód i zarazem spożywać jak największe ilości potasu. Bardziej od stymulowania metabolizmu, nastawiona jest na eliminację trujących substancji i produktów pośrednich przemiany materii. Dostarczana ilośc kalorii jest stosunkowo mniejsza i dostarczony pokarm jest trawiony szybciej. Ponadto to dieta naturalna, wysoko witaminowa i nie ogranicza ilościowo zjadanych porcji i wypitych napoi (oczywiście tych dozwolonych). Mając jednak na uwadze pewne skomplikowane elementy, warto być pod stałym nadzorem lekarza.