Kapusta, jedna z najbardziej odchudzających nasz organizm warzyw. Jest istotnym elementem w utrzymaniu prawidłowej kondycji naszego ciała ze względu na bogato zawarte w niej witaminy i składniki pomagające schudnąć. Dodawana jest do przeróżnych potraw, jako ich dodatek bądź składnik główny. Poniżej znajdziecie przepis jak w prosty i szybki sposób stworzyć zupę pozwalającą zrzucić zbędne kilogramy, co więcej możesz ją jeść w dowolnej ilości podczas diety kapuścianej.
Składniki potrzebne do przygotowania zupy:
- Główka kapusty (biała bądź włoska) ok. 1,5 kg
- Dowolne warzywa (papryki, brokuły)
- 6 pomidorów/przecier pomidorowy ok. ½ litra
- 6 cebul
- 2 marchewki
- Pęczek selera naciowego
- Przyprawy: pieprz, curry, koperek, oregano, czosnek, ziele angielskie, majeranek, kminek
- 3 litry wody
Wystrzegaj się dodawania soli. Ewentualnie do tej zupy możesz dodać bulionu warzywnego. Pamiętaj także o tym by zbyt długo nie gotować warzyw aby nie straciły na swojej wartości. Optymalny czas gotowania posiekanej kapusty wynosi 15 minut. Podobnie gdy dodajemy pozostałe warzywa (gotując rzecz jasna na małym ogniu). Jeżeli zamiast przecieru dodajemy pomidory należy naciąć ich skórkę, przelać wrzątkiem, obrać i dopiero wtedy pokrojone w kostkę dodać do zupy.
Tym sposobem otrzymamy gwarantującą zdrowie i szczupłą sylwetkę zupę, nie zawierającą soli oraz zbędnych tłuszczy. Możemy ją jeść w ilościach nieograniczonych. Gdy zrobimy jej więcej niż planowaliśmy możemy ją spokojnie przelać do słoików, zakręcić, wstawić do lodówki i mamy gotową porcję na przyszłe posiłki.