Dieta na zaparcia – jak pozbyć się problemu zaparć za pomocą diety

421
Rate this post

Zaparcia to dolegliwości niezbyt wygodne, zatem każda dieta, która by je zniwelowała będzie na wagę złota. Ogólne założenia diety na zaparcia nie są wymagające. Czasem nieznaczne zmiany mogą skutecznie usprawnić funkcjonowanie jelit. Jeśli masz właśnie taki problem, poleca się włączenie do diety dużo błonnika. W zamian trzeba wyłączyć ze spożycia wysoko przetworzone produkty oraz w prowadzić jak najwięcej aktywności fizycznej.

Dieta na zaparcia – skąd biorą się zaparcia?

  • zbyt mała ilość błonnika w diecie,
  • brak ruchu,
  • przyjmowanie niektórych leków (np. leków przeciwbólowych, leków zobojętniających kwasy żołądkowe, zawierających glin i wapń, leków na nadciśnienie, leków na chorobę Parkinsona, leków przeciwskurczowych, antydepresantów, preparatów żelaza, leków moczopędnych),
  • spożywanie dużej ilości mleka,
  • zespół jelita drażliwego,
  • zmiany w stylu życia wynikające z ciąży, starzenia się, częstych podróży,
  • nadużywanie środków przeczyszczających,
  • częste powstrzymywanie oddawania stolca,
  • odwodnienie organizmu,
  • problemy z jelitem grubym lub odbytnicą,
  • niektóre schorzenia (np. udar).

Zalecenia w diecie na zaparcia

Po pierwsze i chyba najważniejsze, aby poprawić perystaltykę trzeba włączyć do żywienia błonnik pokarmowy, czyli włókno, które mimo iż nie jest wchłaniane przez nasz organizm, w jelitach wchłania wodę, dzięki temu rozluźniane są masy kałowe, co ułatwia ich wydalanie. Niedobór błonnika w diecie jest najczęstszą przyczyną zaparć. Problem ten często towarzyszy dietom bogatym w tłuszcze, mięso i nabiał. Dzienne spożycie błonnika powinno wynosić od 20 do 40 g, podczas gdy przeciętny Polak spożywa go w ilości około 10 g. Źródłem błonnika są warzywa, owoce i produkty pełnoziarniste – pieczywo graham, żytnie, ryż brązowy, płatki owsiane, otręby.

Nawadnianie organizmu to kolejna bardzo ważna sprawa przy zaparciach. Sucha treść pokarmowa nie jest wydajnie przesuwana, dlatego warto jak najczęściej sięgać po wodę mineralną lub inne napoje (herbatka owocowa, ziołowa, soki owocowe lub warzywne). Spożywanie odpowiedniej ilości płynów sprawia, że stolec jest bardziej miękki i łatwiej jest go wydalić. Jednocześnie należy zwracać uwagę na to, co pijemy. Duże ilości kawy, napojów typu cola czy alkoholu prowadzą do odwodnienia organizmu, co pogarsza problem zaparć.

Dodatkowe produkty w diecie za i przeciw zaparciom

Przy omawianych schorzeniach warto posilać się produktami takimi jak:

  • warzywa – brokuły, kapusta, papryka, warzywa strączkowe, brukselka, szparagi, marchewka i wiele innych;
  • owoce – między innymi jabłka, gruszki, winogrona, świeże jagody, truskawki, maliny, jeżyny;
  • produkty pełnoziarniste – brązowy ryż, ciemne pieczywo, kasza gryczana, kasza jęczmienna, ciemne makarony, płatki owsiane.

Unikać zaś lepiej:

  • tłuste mięso – wieprzowina, kaczka,
  • ser żółty,
  • kakao,
  • czekolada,
  • słodycze,
  • biały ryż,
  • potrawy smażone,
  • fast food.

Dodatkowe porady przy diecie zapobiegającej zaparciom

Walka z zaparciami nie jest aż taka straszna, tym bardziej, że istnieją domowe sposoby na tą dolegliwość. Chodzi przede wszystkim o spożywanie pewnych produktów:

  • siemienia lnianego – na zaparcia polecane są zmielone ziarna, które chłoną wodę i tworzą luźną masę – należy codziennie przed snem wypijać napar z ziarenek siemienia lnianego wraz z ziarenkami przez okres około dwóch tygodni;
  • oleju rycynowego – może powodować podrażnienie i przekrwienie jelita grubego, dlatego obecnie jest rzadko stosowany;
  • otrębów – mogą być dodawane jako składnik wielu potraw, między innymi deserów;
  • suszonych śliwek, fig, rodzynek i moreli – są dobrym sposobem na zaparcia, zawierają duże ilości witamin i minerałów, są doskonałą przekąską, którą należy spożywać w ciągu dnia;
  • jogurtów naturalnych zawierających bakterie probiotyczne, których aktywność w jelitach zwiększa perystaltykę jelit;
  • surówek i sałatek z dodatkiem nasion słonecznika, w ilości około 4 łyżek stołowych;
  • wypijać na czczo pół szklanki wody z łyżką miodu, wówczas w jelitach rozpocznie się proces fermentacyjny, który ułatwia wypróżnianie.

Pozbycie się zaparć nie jest rzeczą łatwą, i jakkolwiek by nie było, nie warto ratować się preparatami farmakologicznymi. Zastosowanie się do wyżej wymienionych zasad oraz wzmożony ruch fizyczny w zupełności wystarczy!