Kontrowersje wokół diety norweskiej
Niemal każda dieta wymaga wyrzeczeń, jednakże dieta norweska jest jedną z najbardziej drastycznych diet niskokalorycznych. Ale według twórców i jej adresatów, najskuteczniejszą.
Dieta norweska została opracowana przez Norwegów przez osoby związane z uniwersytetem w Oslo. Twórcy skupili się głównie na tym, aby dieta w bardzo krótkim czasie dała jak najszybsze rezultaty, a nie koniecznie, aby była bezpieczna dla zdrowia.
Zasady diety norweskiej
Każda dieta wymaga ograniczeń niektórych produktów spożywczych lub wręcz przeciwnie – ich zastosowania. Dieta norweska jest natomiast bardzo monotonna i opiera się głównie na gotowanych jajach i grejpfrutach. Nie jest tajemnicą, że jaja mają kalorie ujemne, a grapefruity właściwości odchudzające. Dlatego oba składniki są tak często zalecane osobom, które pragną zrzucić zbędne kilogramy. Oprócz tych produktów można spożywać jeszcze surówki, które są również polecane przy stosowaniu diety. Dieta norweska dopuszcza surówki z selera, marchwi, ogórka, selera, itp. oraz chude gotowane mięso, a także ciemne pieczywo, lecz w bardzo ograniczonych proporcjach.
Czas trwania diety norweskiej
Dieta norweska zakłada spadek wagi do 10 kg, w ciągu 2 tygodni. Podczas diety nie spożywamy kolacji, tylko pierwsze i drugie śniadanie oraz „obiad”. Omawiana dieta jest dla wytrwałych i cierpliwych, ale biorąc pod uwagę tempo życia i brak czasu – jadłospis diety norweskiej nie musi być dużym wyrzeczeniem dla osób, których intensywna praca wymaga ciągłego biegu i nie mają nawet czasu na przygotowywanie śniadania.
Zagrożenia spowodowane stosowaniem diety norweskiej
Główne wady diety to utrata niezbędnych składników odżywczych i mineralnych spowodowanych oczywiście drastycznym jadłospisem. Podczas stosowania diety możemy poczuć zawroty głowy, brak siły i niższą koncentrację. Dlatego nie nadaje się ona dla osób, które mają bardzo odpowiedzialne zawody wymagające wysokich sił witalnych.