Dieta tygodniowa oparta jest przede wszystkim na zasadzie, że każdego dnia tygodnia najważniejszy jest inny produkt. Jednocześnie łączy się to z zabiegami pielęgnacyjnymi i gimnastyką w formie dobrze zaplanowanego programu odnowy biologicznej. Menu diety tygodniowej musi być tak opracowane, aby dostarczać organizmowi jak najwięcej witamin i składników mineralnych, które zapewnią mu odpowiednią dawkę składników odżywczych, przyspieszą przemianę materii i jednocześnie oczyszczą z toksyn.
Dieta tygodniowa jest dosyć rygorystyczna, ale trwa tylko tydzień. Przyjmuje się, że efektem jest zrzucenie około trzech kilogramów. Jeśli pragnie się schudnąć więcej, należy zrobić tydzień przerwy, a następnie powtórzyć dietę. Dla utrzymania wagi po zakończeniu stosowania diety należy wyznaczyć sobie dzień w tygodniu, kiedy to zastosuje się jedne z polecanych jadłospisów. Dni tygodnia określane są nazwami stosowanych produktów bądź składników odżywczych.
Dzień koktajli warzywnych:
- śniadanie – sok z marchewek i selera z dodatkiem trzech łyżek rozmrożonego szpinaku, chudy biały ser;
- drugie śniadanie – sok z marchewek i selera z dodatkiem pomidora;
- obiad – sok z marchewek i selera z dodatkiem pietruszki i oleju słonecznikowego, pieczonej piersi z kurczaka i gotowanej marchewki z groszkiem;
- kolacja – sok z marchewek i selera z dodatkiem suszonej bazylii i oleju słonecznikowego, kromki chrupkiego pieczywa z plasterkami szynki z indyka, sałatą.
Program pielęgnacyjny w tym dniu składa się z balsamu pielęgnacyjnego z ekstraktami roślin na biust i dekolt oraz wzmacnianiem mięśni klatki piersiowej.
Dzień morskich specjałów:
- śniadanie – sałatka z jabłka, pomarańczy, kiwi, płatków kukurydzianych, jogurtu light, szklanka naparu z alg zalanych wrzątkiem;
- obiad – duszony dorsz z sałatą doprawioną octem winnym lub sokiem z cytryny, szklanka naparu z alg;
- kolacja – pieczony pstrąg, szpinak, szklanka naparu z alg.
Program pielęgnacyjny tym razem to kąpiel w preparatach z alg i wzmocnienie nóg poprzez wodny aerobik.
Dzień koktajli mlecznych:
- śniadanie – mleko z bananem, płatki kukurydziane, waniliowy serek homogenizowany lub jogurt owocowy;
- drugie śniadanie – mleko z bananem;
- obiad – mleko z bananem, pieczona pierś z kurczaka, sałata z sosem z jogurtem naturalnym;
- kolacja – mleko z bananem, kromka razowego chleba z dżemem niskosłodzonym.
Program pielęgnacyjny to tym razem energiczny masaż oraz ćwiczenia wzmacniające i ujędrniające uda.
Dzień brokułowy:
- śniadanie – brokuły, jajko na twardo, pomidor z posiekaną cebulą, szklanka wody mineralnej z sokiem z cytryny;
- obiad – brokuły, ryż, szklanka soku z kiszonej kapusty;
- kolacja – sałatka z brokułów i fasolki czerwonej konserwowej, doprawioną oliwą z oliwek, szklanka wody mineralnej z sokiem z cytryny.
Program pielęgnacyjny to maseczka na twarz i ćwiczenia na talię oraz szczupłe uda.
Dzień ziemniaczany:
- śniadanie – ziemniak z łyżką szczypiorku, szklanka soku z warzyw;
- obiad – ziemniaki zapieczone z żółtym serem light i natką pietruszki, szklanka soku pomidorowego;
- kolacja – pieczony średni ziemniak z łyżką szczypiorku, szklanka soku z warzyw.
Program pielęgnacyjny to drenaż limfatyczny i ćwiczenia z intensywnym ruchem.
Dzień owoców cytrusowych:
- śniadanie – mandarynki, jogurt, szklanka soku z pomarańczy;
- obiad – gotowana pierś kurczaka bez skóry, surówka z owoców cytrusowych, szklanka soku z grejpfrutów;
- kolacja – mandarynki, kromka razowego pieczywa z szynką drobiową i liściem sałaty, szklanka soku z grejpfrutów.
Program pielęgnacyjny składa się wtedy z kąpieli z olejku pomarańczowym lub mandarynkowym oraz ćwiczeń na mięśnie podtrzymujące biust.
Dzień ryżowy:
- śniadanie – gotowany ryż, jogurt owocowy light, truskawki;
- obiad: szklanka gotowanego ryżu, gotowana pierś z kurczaka lub indyka bez skóry, gotowane brokuły, papryka;
- kolacja – szklanka gotowanego ryżu z waniliowym serkiem homogenizowanym, truskawki.
Program pielęgnacyjny to balsamy nawilżające skórę, a także ćwiczenia na ujędrnienie brzucha.