Dieta witaminowa

295
Rate this post

Dieta witaminowa jest pewną odmianą diety wegetariańskiej. Jednak oprócz zakazu jedzenia mięsa, zabrania także słodyczy, spożywania alkoholu, picia kawy, palenia papierosów. Przygotowywanie posiłków powinno opierać się na stosowaniu tylko i wyłącznie naturalnych składników; nie dopuszcza się żadnych konserw, ani mrożonek. Głównym składnikiem diety są owoce, warzywa, a także ryby morskie. Niezwykle ważne jest także picie przed każdym posiłkiem świeżo wyciskanych soków z owoców lub warzyw, gdyż jak wiadomo to one mają najwięcej witamin. Spożycie ich przed głównym posiłkiem automatycznie zmniejszy zjedzoną porcję. Soki najlepiej przygotować w sokowirówce zaraz przed wypiciem. Jednak dieta taka jest dość rygorystyczna i nie powinno się jej stosować dłużej niż przez tydzień. Jeżeli chcemy przedłużyć jej czas np. do miesiąca, spożywane przez nas soki powinny być bardzo urozmaicone. Do ich przygotowania należy używać takich warzyw jak : szpinaku, buraków, ziemniaków, czosnku, marchwi, ogórków, kalarepy, pokrzyw, pietruszki, kopru, rzeżuchy itd. Ważne jest, abyśmy codziennie pili sok z zupełnie innych warzyw, dzięki czemu dostarczymy organizmowi wszystkich składników jakie potrzebne są mu do prawidłowego funkcjonowania. Dieta witaminowa przynosi szybkie rezultaty, lecz po dłuższym czasie jej stosowania może spowodować pewne braki w naszym organizmie. Dlatego też jeżeli chcemy w dalszym ciągu utrzymać szczupłą sylwetkę, możemy nadal pić zdrowe soki, lecz koniecznie w dodatku do mięs, ryb, ryżu, makaronu i potraw zawierających białko.