Winogrona – jakie składniki mineralne i witaminy zawierają?
Winogrona – owoc z roślin rodziny winoroślowatych. Uprawiane był na szeroką skalę na wiele tysięcy lat przed naszą erą.
– charakteryzują się wysokim całkowitym potencjałem przeciwutleniającym (zwłaszcza ciemne winogrona – zawierają x10 więcej antyoksydanów niż jasne!) m.in. ze względu na zawartość resweratrolu, który znajduje się głównie w skórce owocu. Substancja ta ma działanie przeciwnowotworowe poprzez hamowanie proliferacji komórek nowotworowych,
– ciemne winogrona nazywane były kiedyś „skarbnicą bogów” – ze względu na niezwykłe właściwości zdrowotne. Winogrona o tym kolorze dzięki obecności polifenoli regulują metabolizm lipidów i zmniejszają ryzyko występowania choroby naczyniowo-sercowej, mają właściwości przeciwnowotworowe i przeciwbakteryjne.
– zawierają w dużej ilości cukry, garbniki, pektyny, witaminy A, C, witaminy z grupy B oraz cenne związki fenolowe, natomiast owoce winorośli ciemnej dodatkowo antocyjany,
– zawierają potas, fosfor, wapń, magnez, chlor, cynk, miedź, bor i jod,
– wykazują właściwości moczopędne,
– surowcem leczniczym są głównie nasiona, z których wytłaczany jest olej zawierający NNKT, a także cenne tokoferole, fitosterole oraz fosfolipidy. Olej z nasion ma zastosowanie w profilaktyce chorób układu krążenia. Olej z pestek winogron ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni.
– jeśli chodzi o winogrona jasne – to czym bardziej żółtawa barwa tym słodszy owoc,
– zawartość energetyczna tych owoców to 72 kcal/100 g pokarmu, czyli podczas diety redukcyjnej nie są najlepszym wyborem w codziennej diecie jako jedyne owoce,
– są zalecane przy niestrawności, stanach gorączkowych, chorobach wątroby, nerek, a nawet żylakach,
– zawierają dużo glukozy, dlatego warto spożywać je po treningu, aby uzupełniać zapas glikogenu w mięśniach,
– świeży sok z winogron zalecany jest m.in. w zaparciach,
– wina gronowe mają działanie bakteriobójcze, wzmacniające, regulujące ciśnienie krwi i korzystnie działają na profil lipidowy.
– owoce te znalazły również zastosowanie w kosmetologii – m.in. nawadniają cerę.
Jak jeść winogrona?
– są bardzo smaczne – chętnie jemy je na surowo, ale także dodajemy do ciast, deserów, tortów, sałatek owocowych i warzywnych. Robi się z nich pyszne likiery i wina,
– suszone winogrona to rodzynki – przed dodaniem ich do dania warto uprzednio namoczyć je w rumie lub słodkim winie.