Grupa krwi a odchudzanie

190
Rate this post

Od kilku lat nie jem mięsa. Rezygnacja z niego wpłynęła świetnie na moje samopoczucie. Natomiast moja przyjaciółka jest mięsożerczynią, która źle się czuje, gdy nie zje przynajmniej raz dziennie solidnego kawałka mięsa. Zastanawiało mnie, dlaczego to samo jedzenie jednym pomaga, a innym szkodzi. Okazało się, że tajemnica tkwi w odpowiedniej grupie krwi. Co więcej – każdej grupie krwi przypisane są inne produkty, które przyspieszają lub opóźniają odchudzanie….

Warto pokrótce przybliżyć produkty bardziej i mniej przyjazne dla każdej z grup. Możecie sprawdzić, czy zgadzają się z nimi Wasze preferencje żywieniowe:)

Ja posiadam GRUPĘ A (określaną jako “Rolnik), która – jak się dowiedziałam – jest najbardziej roślinożerną z grup. To by się zgadzało!:) Wskazany jest tu wegetarianizm, zabronione: mięso i mleko.

Żywność, sprzyjająca wzrostowi wagi:

Mięso – słabo trawione, magazynowane w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej; zwiększa ilość toksyn trawiennych;

Nabiał – zaburza metabolizm składników odżywczych;

Fasolka nerkowata – zaburza wydzielanie enzymów trawiennych, spowalnia metabolizm;

Fasolka limejska – zaburza wydzielanie enzymów trawiennych, spowalnia metabolizm; Pszenica (w nadmiarze) – osłabia utylizację kalorii.

Żywność, sprzyjająca spadkowi wagi:

Oleje roślinne – wzmagają skuteczność trawienia, zapobiegają zatrzymywaniu płynów;

Produkty sojowe – wzmagają skuteczność trawienia, szybko są metabolizowane;

Warzywa – wzmagają skuteczność metabolizmu, przyspieszają ruch robaczkowy jelit;

Ananas – zwiększa utylizacje kalorii, przyspiesza ruch robaczkowy jelit.

GRUPA 0 to typ “Myśliwego”. Wskazane jest czerwone mięso, zabronione: pszenica i mleko

Żywność, sprzyjająca wzrostowi wagi:

Gluten pszenicy – zakłóca produkcję insuliny, zwalnia metabolizm;

Kukurydza – zakłóca produkcję insuliny, zwalnia metabolizm;

Fasola nerkowata(kidney) – pogarsza wykorzystanie kalorii;

Fasola navy – pogarsza wykorzystanie kalorii;

Soczewica – hamuje właściwy metabolizm odżywczy;

Kapusta – hamuje działanie hormonu tarczycy;

Brukselka – hamuje działanie hormonu tarczycy;

Kalafior – hamuje działanie hormonu tarczycy;

Gorczyca – hamuje działanie hormonu tarczycy.

Żywność, sprzyjająca spadkowi wagi:

Wodorosty (kelp) – zawierają jod, zwiększają produkcję hormonu tarczycy;

Owoce morza – zawierają jod, zwiększają produkcję hormonu tarczycy;

Sól jodowana – zawierają jod, zwiększają produkcję hormonu tarczycy;

Wątroba – jest źródłem witaminy B, sprzyja wydajnemu metabolizmowi;

Czerwone mięso – sprzyja wydajnemu metabolizmowi;

Kapusta włoska, szpinak, brokuły – sprzyjają wydajnemu metabolizmowi.

GRUPA B określa się mianem “Koczownika”. Wskazane: baranina, królik, zabronione: kurczak

Żywność, sprzyjająca wzrostowi wagi:

Kukurydza – zakłóca efektywność insuliczną, spowalnia tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii;

Rośliny strączkowe – zakłócają właściwe przyswajanie żywności, spowalniają tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii;

Orzeszki ziemne – zakłócają efektywność metabolizmu, zakłócają funkcje wątroby, przyczyna hipoglikemii;

Siemię sezamu – spowalniają tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii;

Gryka – zakłóca trawienie, spowalnia tempo metabolizmu przyczyna hipoglikemii;

Pszenica – zakłóca procesy trawienne i metaboliczne, powoduje, że żywność jest składowana w organizmie w postaci tłuszczu, zamiast być spalana w energii, zakłóca efektywność insuliczną.

Żywność, sprzyjająca spadkowi wagi:

Zielone warzywa – pomagająca w efektywnym metabolizmie;

Mięso – pomagająca w efektywnym metabolizmie;

Jaja/niskotłuszczowe produkty mleczne – pomagająca w efektywnym metabolizmie;

Wątroba – pomagająca w efektywnym metabolizmie;

Herbata z lukrecji* – przeciwdziała hipoglikemii.

GRUPA AB to “Enigma”. Wskazane: indyk, baranina, zabronione: czerwone mięso

Żywność, sprzyjająca wzrostowi wagi:

Czerwone mięso – słabo trawione, magazynowane w organizmie w postaci tłuszczu, zatruwa przewody jelitowe;

Fasolka nerkowata – zakłóca efektywność insulinową, spowalnia tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii;

Nasiona i pestki – przyczyna hipoglikemii;

Fasolka limejska – zakłóca efektywność insulinową, spowalnia tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii;

Kukurydza – zakłóca efektywność insulinową;

Gryka – spowalnia tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii;

Pszenica – spowalnia tempo metabolizmu, zakłóca efektywność insulinową, powoduje nieefektywne zużywanie kalorii.

Żywność, sprzyjająca spadkowi wagi:

Tofu – pomaga w efektywnym metabolizmie;

Produkty mleczne – regulują produkcję insuliny;

Owoce morza – pomagają w efektywnym metabolizmie;

Ananas – pomaga w trawieniu, stymuluje ruchy jelit;

Zielone warzywa – pomagają w efektywnym metabolizmie;

Wodorosty (klep) – regulują produkcję insuliny.

Interesujące, prawda? Ja najbardziej jednak ubolewam nad tym, że produkty mleczne nie są wskazane w mojej diecie. Uwielbiam maślanki, kefiry, mleko…ale to tłumaczy, dlaczego po maślance nie zawsze mój brzuch był zadowolony. Co innego podniebienie:) Szczegółowy wykaz wskazanych i zabronionych produktów znajduje się w książce Dr Peter J.D’Adamo i Catherine Whitney “Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi”. Czytał ktoś z Was?