Dieta Kapuściana jest obecnie jedną z najmodniejszych diet, stosowanych przede wszystkim ze względu na fakt szybkiej utraty masy ciała w krótkim okresie czasu.
Dieta Kapuściana pozwala na ubytek nawet do 5 kg tygodniowo. Dieta ze względu na swoją monotonię w jadłospisie powinna być stosowana nie dłużej niż okres 7 dni. Jadłospis diety Kapuścianej oparty jest głównie na warzywach, no i oczywiście na kapuście, która stanowi cenne źródło witamin i innych składników mineralnych. Zapewnia pełne pokrycie zapotrzebowania na witaminę C. Kapusta świeża, jak i kiszona kapusta zwiększa aktywność przewodu pokarmowego i reguluje pracę jelit, ma także szerokie właściwości lecznicze.
Obecnie stosuje się dwie formy diety kapuścianej:
- dieta oparta wyłącznie na kapuśniaku,
- dieta, w której kapuśniak stanowi podstawowy składnik diety, przy czym na śniadanie i kolację jemy także warzywa lub owoce.
Dieta kapuściana jest dietą niezbilansowaną, nie dostarczająca wszystkich potrzebnych składników odżywczych i mineralnych. Dieta kapuściana jest dietą drakońską i może prowadzić do wyniszczenia organizmu, jeżeli jest stosowana zbyt długo.
Argumenty przeciw diecie:
- w pierwszych dniach odchudzania tracimy na wadze, głównie z powodu dużych ubytków wody w organizmie,
- dieta nie jest prawidłowo zbilansowana pod względem podstawowych składników odżywczych takich jak białko czy tłuszcz,
- prowadzi do niedoborów składników odżywczych i mineralnych w organizmie,
- gwarantowany efekt jojo.
Jak wygląda rozkład posiłków w diecie kapuścianej?
Dieta kapuściana – rozkład na 7 dni:
Dzień 1
Zupa kapuściana i owoce z wyjątkiem bananów.
Dzień 2
Zupa kapuściana i warzywa gotowane lub na surowo. Nie wolno jeść fasoli, kukurydzy, groszku i grochu. A najlepsze będą warzywa zielone. Nie wolno jeść owoców. Na obiado-kolację dwa ziemianki ugotowane bez soli, ewentualne z dodatkiem masła.
Dzień 3
Zupa kapuściana, owoce i warzywa. Pomijamy banany i ziemniaki.
Dzień 4
Zupa kapuściana i trzy banany. Do tego można wypić dowolną ilość odtłuszczonego mleka.
Dzień 5
Zupa kapuściana, wołowina lub pierś z kurczaka i pomidory. Można zjeść o,25 – 0,5 kg mięsa i około 6 pomidorów. Z mięsa może to być także indyk bądź chuda ryba. Mięso należy ugotować lub zapiec bez tłuszczu. Zupa kapuściana musi być zjedzona chociaż raz.
Dzień 6
Zupa kapuściana, wołowina i warzywa głównie zielone. Wołowinę można zastąpic chudą rybą, piersią z kurczaka czy indyka.
Dzień 7
Zupa kapuściana, jarzyny oraz ugotowany ciemny ryż. Soki warzywne i woda do picia.