Maliny są rewelacyjnymi owocami dla tych, którzy liczą kalorie. Mają ich mało -29 kcal, a przy okazji są bardzo zdrowe i orzeźwiające- głównie dlatego, że zawierają sporo wody. Ich właściwości dietetyczne bez wątpienia idą w parze ze smakiem. Malina zawiera łatwo przyswajalne cukry(m.in fruktoza, sacharoza) oraz niezwykle cenne dla zdrowia kwasy (elagowy, jabłkowy, cytrynowy) które oczyszczają organizm z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. Na szczególna uwagę zasługuje kwas elagowy, który jak donoszą ostanie badania, usuwa także związki kancerogenne, czyli mogące przyczynić się do powstawania nowotworów. Owoce bogate są w takie minerały jak żelazo, które jest istotne w procesach krwiotwórczych oraz magnez, będący podstawą sprawnie funkcjonującego układu nerwowego. Znajdziemy tu także witaminy, takie jak: A, witaminy z grupy B, PP oraz witamina C. Malina zawiera także garbniki. Malina jest owocem wartym uwagi, można rzec, że to król owoców dla osób odchudzających się.