Miedź jest pierwiastkiem śladowym występującym w całym organizmie. Miedź wchodzi w skład wielu enzymów i bierze udział w wielu procesach przemian metabolicznych. Miedź znajduje się w mięśniach, kościach oraz jej największe jej ilości występują w wątrobie i mózgowiu.
Funkcje miedzi w organizmie człowieka:
- bierze udział w procesach krwiotworzenia,
- bierze udział w wytwarzaniu tkanki łącznej i kostnej,
- bierze udział w przemianach żelaza,
- bierze udział w metabolizmie tkanki nerwowej,
- wchodzi z skład enzymów- aminooksydazy, która uczestniczy w tworzeniu kolagenu i elastyny oraz tyrozynazy, która jest niezbędna do wytwarzania barwnika melaniny.
Absorpcję miedzi hamują kwas askorbinowy, cynk, molibden, kadm i siarczek. Zawartość miedzi w produktach spożywczych zależy od obecności tego składnika w glebie.
Źródło miedzi w pożywieniu:
- wątroba,
- ostrygi,
- zielone warzywa,
- ryby,
- pełne ziarna zbóż,
- orzechy,
- nasiona roślin strączkowych.
Niedobór miedzi
Niedobory miedzi występują rzadko, mogą wystąpić przy niedożywieniu lub chorobach przewodu pokarmowego występujących przewlekle.
Niedobór miedzi upośledza wchłanianie żelaza, może powodować niedokrwistość u dzieci, kobiet w ciąży oraz matek karmiących.
Nadmiar miedzi
Nadmiar miedzi może doprowadzić do wystąpienia choroby Wilsona, w której miedź gromadzi się w wątrobie, mózgu, nerkach, prowadząc do uszkodzeń ich struktur.