Zapotrzebowanie energetyczne w diecie mierzymy najczęściej w kcal. Dieta odchudzająca czasem utożsamiana jest z dietą małoenergetyczną. Jak sama nazwa wskazuje dostarcza ona mniej kalorii- zazwyczaj praktykuje się dietę 100 lub 1200 kcal. Dieta ta pod względem ilości białka, witamin i składników mineralnych jest pełnowartościowa. Zmniejszona jest natomiast ilość węglowodanów oraz podaż tłuszczy. Eliminuje się tłuste produkty takie jak tłuste mięsa i wędliny, tłuste sery oraz produkty mączne- kluski, sosy, zupy podprawiane mąką itp. Ogranicza się również białe pieczywo. W diecie tej bazuje się na niskokalorycznych warzywach takich jak ogórki, rzodkiewki, kapusta, sałata zielona, fasolka szparagowa. Warzywa mają zastosowanie jako surówki lub są podawane w postaci gotowanej lub przyrządzonej na parze.Do ich przygotowania dodaje się niewielkie ilości tłuszczu roślinnego ( najlepsza oliwa z oliwek) ze względu na zawartość zdrowych kwasów tłuszczowych, które są elementem profilaktyki antymiażdżycowej. W tłuszczu rozpuszczają się też niektóre witaminy. W diecie małoenergetycznej bazuje się na takich przyprawach, które nie zwiększają apetytu : pietruszka, koper, szczypiorek, zioła prowansalskie. Zaleca się by posiłki spożywać wolno oraz bez popijania płynami- wówczas szybciej się nasycimy. Z napoi stosuje się niesłodzone soki warzywno- owocowe, niesłodzona herbatę – najlepiej czerwona i zieloną, wodę niskozmineralizowaną. Zakazane są takie napoje jak mocna kawai herbata, napoje gazowane- mogą wzmacniać apatyt poprzez pobudzenie pracy żołądka. Z owoców, które są stosowane w tej diecie zaleca się te, które są niskokaloryczne :grapefruity, jabłka, mandarynki, melony, truskawki, czereśnie, arbuz. Unikać należy bananów, porzeczek, śliwek. W celu poprawy przemiany materii zaleca się dodawanie otrąb- są one źródłem tak potrzebnego przy odchudzaniu błonnika. Pamiętajmy, że skuteczna dieta odchudzająca to dieta połączona z aktywnością fizyczną.