Dieta niskobiałkowa

177
Rate this post

Choroby wątroby i nerek – czyste paskudztwo przyprawiające schorowanych pacjentów o nieznośny ból. Jak go zmniejszyć? Ważną rolę odgrywa tutaj dieta niskobiałkowa, bowiem w schorzeniach nerek i wątroby należy ograniczyć spożycie białka działającego szkodliwie na te organy. Także przy chorobie reumatoidalnej wskazana jest zmiana diety właśnie na niskobiałkową.

Podstawy diety niskobiałkowej

Jedną z podstawowych zasad przy stosowaniu diety niskobiałkowej jest uzupełnianie jej witaminami. Zapomnijmy przede wszystkim o szkodliwej soli i ukochanej przez wielu Vegecie – do nadawania niesamowitego smaku potrawom pozostaje nam kwasek cytrynowy, sok z cytryny oraz zioła idealnie nadające się do przyprawiania.

Jak należy przyrządzać dania podczas stosowania diety niskobiałkowej? Możemy to robić na parze, na ruszcie, na grillu, na wodzie – jednak bez dodatku tłuszczu. Niemniej możemy sobie pozwolić na stosowanie takich składników jak masło czy tez olej, ale najlepiej w rozsądnych ilościach. Warto również zwrócić uwagę na to, że osoba stosująca dietę niskobiałkową powinna przyjmować białko do granic swojej tolerancji na ten składnik, czyli tak, aby nie uszkodzić nerek lub wątroby.

Kalorie i produkty

Jak natomiast prezentuje się ilość spożywanych kalorii każdego dnia? Jest ona dość wysoka – waha się w przedziale od 2000 do 3000 kalorii.

Jakie produkty są natomiast bogate w białko? Nie możemy jeść przede wszystkim:

  • mięsa,
  • jajek,
  • serów,
  • produktów sojowych,
  • warzyw strączkowych.

Cel diety

Zatem jak widać dieta niskobiałkowa nie należy do diet odchudzających – powinni ją stosować wyłącznie ludzie mający problemy z wątrobą oraz nerkami. Pozwala im to cieszyć się brakiem bólu oraz zachowuje dane narządy w lepszym stanie. Dzięki temu są one sprawnie pracować filtrując spożywane substancje i dbając o równowagę składników trafiających do organizmu.

W związku z tym, że dieta niskobiałkowa znacznie ogranicza lub zabrania spożywania wielu produktów, które są uważane za smaczne, może warto już teraz zadbać o nasze zdrowie i spożywać takie produkty, które nie doprowadzą do chorób nerek i wątroby, a co za tym idzie do konieczności zastosowania takiej diety i odmówienia sobie wysokobiałkowych smakołyków. Wielu chorych ludzi mających problemy z wątrobą, nerkami czy też chorobą reumatoidalną zauważyło wyraźną poprawę swojego stanu zdrowia po zastosowaniu zbawiennej diety niskobiałkowej, dzięki której szkodliwy dla organizmu składnik został znacznie ograniczony lub całkowicie zlikwidowany. Jak widać dieta niskobiałkowa to dobry sposób na złagodzenie chorobowych dolegliwości.

Konsultacja z lekarzem

Warto zwrócić uwagę na to, aby nie leczyć się samemu – najlepiej jest skonsultować decyzję o zmianie diety z lekarzem, który w końcu posiada obszerniejszą wiedzę na temat dręczącego Cię schorzenia. Czasem wystarczy nieduże ograniczenie białka, a czasem przeciwnie – należy pozbyć się go z diety całkowicie.

Poprzedni artykułDieta wysokobiałkowa
Następny artykułDieta niskotłuszczowa
Dietetyk z kilkuletnim doświadczeniem. Chętnie udzielę rad i pomocy na temat diety, odchudzania oraz zdrowego trybu życia i zdrowego odżywiania. W razie jakiś pytań lub wątpliwości zapraszam do kontaktu ewa2020adamczyk@gmail.com