Diety na różne sylwetki

509
Rate this post

Faktem jest, że istnieją pewne grupy sylwetek wśród kobiet. W obrębie tych typów tyje się podobnie, ale pomiędzy grupami sylwetek istnieją spore różnice w sposobie tycia. Jednym szybciej przybywa rozmiarów poniżej pasa, innym powyżej, a jeszcze innym w obu miejscach na raz. Przede wszystkim zależy to od hormonów, które bezpośrednio wpływają na przemianę materii.

Jeśli będzie się stosowało odpowiednią dietę, dopasowaną do własnej sylwetki można znacznie ją poprawić, sprawić, że tracone będą centymetry w wybranych partiach ciała przede wszystkim. Najczęściej na określone sylwetki program jest dwutygodniowy i daje możliwość schudnięcia średnio trzech lub czterech kilogramów. Jednocześnie dzienna porcja kalorii wynosi nie więcej niż tysiąc trzysta kalorii.

Aby stwierdzić, jaki się ma typ budowy ciała należy zmierzyć obwód talii i bioder, a następnie podzielić je przez siebie. Na przykład talia 70cm podzielona przez biodra 105cm równa się 0,67. Jeśli wynik wychodzi w przedziale 0,50 do 0,70 to jest to typ gruszki. Przedział 0,71 do 0,80 to typ klepsydry, a wynik powyżej 0,81 to typ jabłka.

Typ gruszka ma górną część ciała drobną, ramiona szczupłe, piersi niewielkie, talię wąską, za to obfite biodra i pełne uda, gdyż tkanka tłuszczowa odkłada się głównie poniżej pasa.

Typ klepsydra jest proporcjonalna, a więc ramiona szerokie, piersi duże, wyraźne wcięcie w talii i pełne nogi. Tkanka tłuszczowa rozkłada się w miarę równomiernie, ale ma tendencje do odkładania się na ramionach.

Typ jabłko to ramiona szerokie i zaokrąglone, piersi obfite. Tkanka tłuszczowa jednakże gromadzi się głównie na brzuchu, dlatego też jest on wydatny, a talia słabo lub wcale nie zarysowana. Nogi są natomiast smukłe.

Zgodnie z typem sylwetki, który jest wynikiem dzielenia talii przez biodra należy dostosować swoją dietę tak, aby skupiała się na zrzuceniu kilogramów z odpowiednich partii ciała, na których odkłada się tkanka tłuszczowa przede wszystkim.