Witamina B12 (kobalamina) jest niezbędna do tworzenia krwinek czerwonych.
Funkcja witaminy B12
- Bierze udział w prawidłowym funkcjonowaniu komórek szpiku
- Reguluje pracę układu nerwowego i przewodu pokarmowego
- Bierze udział w przemianach kwasu foliowego
- Bierze udział w przemianach białek, tłuszczów i węglowodanów
Niedobór witaminy B12
- Prowadzi do niedokrwistości złośliwej
- Zanik błony śluzowej przewodu pokarmowego
- Niedobór może wystąpić w przypadku braku czynnika Castle’a, który jest niezbędny do prawidłowego wchłaniania witaminy B12.
Nadmiar witaminy B12
- Toksyczność bardzo mała, jednak zaobserwowano objawy uczulenia podczas zażywania preparatów z tą witaminą, które prawdopodobnie związane były z zanieczyszczeniami jakie znalazły się w preparacie.
Źródła w pożywieniu:
- Wątroba
- Nerki
- Mięso
- Mleko
- Żółtka jaj