Witamina H

238
Rate this post
Witamina H (biotyna) występuje w produktach spożywczych w stanie wolnym jak i związanym z białkami.
Funkcja witaminy H
  • Uczestniczy w syntezie kwasów nukleinowych oraz nukleotydów purynowych.
  • Bierze udział w metabolizmie białek i węglowodanów.
  • Pełni rolę czynnika wzrostowego u płodu

Niedobór witaminy H

  • Niedobór obserwowano u osób spożywających surowe jaja kurze. Związane jest to z faktem, że duże ilości białka jaja kurzego tzw. awidyna tworzy nierozerwalny kompleks z biotyną, czyniąc ją nieprzyswajalną.
  • Objawy niedoboru charakteryzują się:
  • Łuszczeniem skóry
  • Zanikiem brodawek języka
  • Bólami mięśni
  • Zaburzeniami czucia
  • Łojotokiem
  • Łupież


Źródła w pożywieniu:

  • Drożdże piwne
  • Wątroba wołowa
  • Czekolada
  • Warzywa strączkowe
  • Grzyby
  • Jaja
  • Orzeszki ziemne
Zapotrzebowanie nie zostało do końca wyznaczone. Przewidziana norma kształtuje się w granicach od 100-300 mg na dzień.
Poprzedni artykułWitamina B6
Następny artykułWitamina B12
Ewa Adamczyk
Dietetyk z kilkuletnim doświadczeniem. Chętnie udzielę rad i pomocy na temat diety, odchudzania oraz zdrowego trybu życia i zdrowego odżywiania. W razie jakiś pytań lub wątpliwości zapraszam do kontaktu ewa2020adamczyk@gmail.com