Witamina H (biotyna) występuje w produktach spożywczych w stanie wolnym jak i związanym z białkami.
Funkcja witaminy H
- Uczestniczy w syntezie kwasów nukleinowych oraz nukleotydów purynowych.
- Bierze udział w metabolizmie białek i węglowodanów.
- Pełni rolę czynnika wzrostowego u płodu
Niedobór witaminy H
- Niedobór obserwowano u osób spożywających surowe jaja kurze. Związane jest to z faktem, że duże ilości białka jaja kurzego tzw. awidyna tworzy nierozerwalny kompleks z biotyną, czyniąc ją nieprzyswajalną.
- Objawy niedoboru charakteryzują się:
- Łuszczeniem skóry
- Zanikiem brodawek języka
- Bólami mięśni
- Zaburzeniami czucia
- Łojotokiem
- Łupież
Źródła w pożywieniu:
- Drożdże piwne
- Wątroba wołowa
- Czekolada
- Warzywa strączkowe
- Grzyby
- Jaja
- Orzeszki ziemne
Zapotrzebowanie nie zostało do końca wyznaczone. Przewidziana norma kształtuje się w granicach od 100-300 mg na dzień.