Witamina PP

199
Rate this post
Witamina PP (niacyna) obejmuje dwa związki: kwas nikotynowy i amid kwasu nikotynowego. Może być syntetyzowana w ustroju  z tryptofanu.


Funkcja witaminy PP

  • Bierze udział w utlenianiu  komórkowym
  • Uczestniczy w przemianie białek, tłuszczów i węglowodanów
  • Utrzymuje prawidłowy stan skóry
  • Usuwa nadmiar cholesterolu z tętnic oraz metabolity związków purynowych
  • Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mózgu

Niedobór witaminy PP

  • Pelagra
  • Zapalenie skówy
  • Przebarwienia
  • Zapalenie języka i jamy ustnej
  • Zaburzenie trawienia
  • Bezsenność
  • Trudności z pamięcią

Nadmiar witaminy PP

  • Jest mało toksyczny
  • Może powodować bóle głowy
  • Swędzenie głowy
  • Szum w uszach
  • Niestrawność
  • Niewydolność wątroby
  • Utratę łaknienia
Źródła w pożywieniu:

  • Drożdże
  • Otręby pszenne
  • Wątroba
  • Nerki
  • Mięso
  • Ryby
  • Rośliny strączkowe
  • Mniejsze ilości w warzywach i mleku
Poprzedni artykułWitamina B12
Następny artykułWitamina C
Ewa Adamczyk
Dietetyk z kilkuletnim doświadczeniem. Chętnie udzielę rad i pomocy na temat diety, odchudzania oraz zdrowego trybu życia i zdrowego odżywiania. W razie jakiś pytań lub wątpliwości zapraszam do kontaktu ewa2020adamczyk@gmail.com