Witamina PP (niacyna) obejmuje dwa związki: kwas nikotynowy i amid kwasu nikotynowego. Może być syntetyzowana w ustroju z tryptofanu.
Funkcja witaminy PP
- Bierze udział w utlenianiu komórkowym
- Uczestniczy w przemianie białek, tłuszczów i węglowodanów
- Utrzymuje prawidłowy stan skóry
- Usuwa nadmiar cholesterolu z tętnic oraz metabolity związków purynowych
- Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mózgu
Niedobór witaminy PP
- Pelagra
- Zapalenie skówy
- Przebarwienia
- Zapalenie języka i jamy ustnej
- Zaburzenie trawienia
- Bezsenność
- Trudności z pamięcią
Nadmiar witaminy PP
- Jest mało toksyczny
- Może powodować bóle głowy
- Swędzenie głowy
- Szum w uszach
- Niestrawność
- Niewydolność wątroby
- Utratę łaknienia
Źródła w pożywieniu:
- Drożdże
- Otręby pszenne
- Wątroba
- Nerki
- Mięso
- Ryby
- Rośliny strączkowe
- Mniejsze ilości w warzywach i mleku