Witamina B12

248
Rate this post
Witamina B12 (kobalamina)  jest niezbędna  do tworzenia krwinek czerwonych.
Funkcja witaminy B12

  • Bierze udział w prawidłowym funkcjonowaniu komórek szpiku
  • Reguluje pracę układu nerwowego i przewodu pokarmowego
  • Bierze udział w przemianach kwasu foliowego
  • Bierze udział w przemianach białek, tłuszczów i węglowodanów

Niedobór witaminy B12

  • Prowadzi do niedokrwistości złośliwej
  • Zanik błony śluzowej przewodu pokarmowego
  • Niedobór może wystąpić w przypadku braku czynnika Castle’a, który  jest niezbędny do prawidłowego wchłaniania witaminy B12.

Nadmiar witaminy B12

  • Toksyczność bardzo mała, jednak zaobserwowano objawy uczulenia podczas zażywania preparatów z tą witaminą, które prawdopodobnie związane były z zanieczyszczeniami jakie znalazły się w preparacie.

Źródła w pożywieniu:

  • Wątroba
  • Nerki
  • Mięso
  • Mleko
  • Żółtka jaj
Poprzedni artykułWitamina H
Następny artykułWitamina PP
Ewa Adamczyk
Dietetyk z kilkuletnim doświadczeniem. Chętnie udzielę rad i pomocy na temat diety, odchudzania oraz zdrowego trybu życia i zdrowego odżywiania. W razie jakiś pytań lub wątpliwości zapraszam do kontaktu ewa2020adamczyk@gmail.com