Witamina C ( kwas askorbinowy) zaliczana jest do antyoksydantów czyli chroni nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników oraz nadtlenków lipidowych. Odgrywa istotną rolę w profilaktyce chorób serca.
Funkcja witaminy C
- Zapewnia prawidłowe gojenie ran
- Bierze udział w procesach krwiotworzenia
- Zwiększa odporność organizmu
- Zapobiega miażdżycy i nowotworom przewodu pokarmowego
- Odgrywa ważna rolę w przemianie aminokwasów, syntezie hormonów steroidowych, barwników skory (melanin)
- Jest niezbędna w wytwarzaniu podstawowej substancji tkanki kostnej czyli kolagenu.
Niedobór witaminy C
- Szkorbut
- Meczenie
- Brak łaknienia
- Bóle stawowo- mięśniowe
- Krwawienie dziąseł
- Wypadanie zębów
- Objawy niedoboru najczęściej obserwowane są w okresie zimowym i zimowo-wiosennym
Nadmiar witaminy C
- Nie zaobserwowano objawów nadmiaru witaminy A, jednakże spożywanie zwiększonych dawek witaminy C przez dłuższy okres czasu może doprowadzić do powstania kamicy nerkowej oraz wpłynąć na powstanie zaburzeń w przewodzie pokarmowym.
Źródła w pożywieniu:
- Owoce dzikiej róży
- Jagody
- Cytrusy jak pomarańcze, cytryny,
- Agrest
- Porzeczki
- Maliny
- Truskawki
- Zielona pietruszka
- Warzywa kapustne
- Papryka
- Pomidory
- Ziemniaki
- Chrzan
- Pietruszka
Witamina C jest witaminą bardzo nietrwałą, wrażliwą na działanie tlenu, promieni nadfioletowych oraz wysokich temperatur. Jej nieprawidłowe przechowywanie prowadzi do dość dużych strat, sięgających do 80%.