Nazwę witaminy E obejmuje osiem związków tzw. tokoferolii. Witamina E związana jest z przemianą azotową i oddychaniem.
Funkcje witaminy E
- Jako związek rozpuszczalny w tłuszczach zapobiega utlenianiu witaminy A
- Chroni wielonienasycone kwasy tłuszczowe przed utlenieniem
- Chroni organizm przed działaniem szkodliwych wolnych rodników
- Zapobiega miażdżycy, nowotworom, procesom starzenia
- Razem z selenem zapobiega stłuszczaniu wątroby
- Przeciwdziała bezpłodności
Niedobór witaminy E
- Zmiany zwyrodnieniowe w przednim płacie przysadki mózgowej
- Zmniejszenie wydzielania hormonu gonadotropowego
- Zwyrodnienie plemników u mężczyzn
- Zaburzenia w czasie ciąży
- Poronienia
- Obumieranie płodu
Nie potwierdzone na człowieku:
- Porażenie i dystrofia mięśni
- Niedokrwistość hemolityczna
- Zmiany zwyrodnieniowe w układzie nerwowym
Nadmiar witaminy E
- Zmęczenie
- Bóle głowy
- Osłabienie mięśni
- Zaburzenia widzenia
Źródła w pożywieniu:
- Olej słonecznikowy
- Margaryny wzbogacane
- Kiełki i zarodki
- Zielona pietruszka
- Szpinak
- Sałata
- Kukurydza
- Żółtko jaja
- Masło
- Pełne mleko