Witamina K

273
Rate this post
Do witaminy K zaliczyć można filochinon, menachinon oraz menadion. W przeciwieństwie do innych witamin, flora bakteryjna przewodu pokarmowego syntetyzuje witaminę K i  jej dostarczanie z pożywieniem nie jest konieczne.
Funkcje witaminy K
  • Bierze udział w wytwarzaniu protrombiny oraz  czynników VII, IX i X
  • Bierze udział w procesie krzepnięcia krwi

Niedobór witaminy K

  • Niedobór występuje rzadko
  • Może wystąpić w przypadku chorób wątroby, niedożywieniu, zaburzeniu wchłaniania, chorobach nowotworowych, podczas przyjmowania antybiotyków, niedrożności dróg żółciowych
  • U nowotworów skaza krwotoczna

Nadmiar witaminy K

  • Hiperbilirubinemia
  • U niemowląt może wystąpić żółtaczka i niedokrwistość hemolityczna

Źródła w pożywieniu:

  • Szpinak
  • Sałata
  • Kalafior
  • Kapusta
  • Brukselka
  • Herbata zielona

W mniejszych ilościach witamina K występuje w :

  • Groszek zielony
  • Fasola
  • Pomidory
  • Marchew
  • Ziemniaki
  • Pieczywo
  • Orzechy włoskie
Zapotrzebowanie na witaminę K nie jest ustalone ze względu na fakt, że witamina ta jest syntetyzowana przez florę bakteryjna przewodu pokarmowego. Normy jedynie ustalono dla niemowląt i dzieci z powodu słabo rozwiniętej flory jelitowej.
Poprzedni artykułWitamina B1
Następny artykułWitamina E
Ewa Adamczyk
Dietetyk z kilkuletnim doświadczeniem. Chętnie udzielę rad i pomocy na temat diety, odchudzania oraz zdrowego trybu życia i zdrowego odżywiania. W razie jakiś pytań lub wątpliwości zapraszam do kontaktu ewa2020adamczyk@gmail.com