Do witaminy K zaliczyć można filochinon, menachinon oraz menadion. W przeciwieństwie do innych witamin, flora bakteryjna przewodu pokarmowego syntetyzuje witaminę K i jej dostarczanie z pożywieniem nie jest konieczne.
Funkcje witaminy K
- Bierze udział w wytwarzaniu protrombiny oraz czynników VII, IX i X
- Bierze udział w procesie krzepnięcia krwi
Niedobór witaminy K
- Niedobór występuje rzadko
- Może wystąpić w przypadku chorób wątroby, niedożywieniu, zaburzeniu wchłaniania, chorobach nowotworowych, podczas przyjmowania antybiotyków, niedrożności dróg żółciowych
- U nowotworów skaza krwotoczna
Nadmiar witaminy K
- Hiperbilirubinemia
- U niemowląt może wystąpić żółtaczka i niedokrwistość hemolityczna
Źródła w pożywieniu:
- Szpinak
- Sałata
- Kalafior
- Kapusta
- Brukselka
- Herbata zielona
W mniejszych ilościach witamina K występuje w :
- Groszek zielony
- Fasola
- Pomidory
- Marchew
- Ziemniaki
- Pieczywo
- Orzechy włoskie
Zapotrzebowanie na witaminę K nie jest ustalone ze względu na fakt, że witamina ta jest syntetyzowana przez florę bakteryjna przewodu pokarmowego. Normy jedynie ustalono dla niemowląt i dzieci z powodu słabo rozwiniętej flory jelitowej.