Witamina D

232
Rate this post

Do witaminy D zaliczamy trzy związki jak cholekalcyferol, ergokalcyferol i 25-hydroksycholekalcyferol. Witamina D wykazuje silne właściwości przeciwkrzywiczne oraz spełnia w organizmie wiele funkcji.

 Funkcje witaminy D

  • Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu kostnego
  • Reguluje gospodarkę wapniowo- fosforanową
  • Wpływa na mineralizację kości
  • Wzmacnia system immunologiczny

 

Niedobór witaminy D

  • U dzieci i niemowląt powoduje krzywicę
  • U dorosłych, kobiet w ciąży i karmiących powoduje odwapnienie, rozmiękczenie kości
  • U osób starszych przyczynia się do powstania osteoporozy
  • Niedobór może wystąpić w przypadku zaburzonego wchłaniania tłuszczów, kwasów tłuszczowych oraz u osób, które mają bardzo mały kontakt ze słońcem. Organizm czerpie 80% witaminy D z syntezy skórnej.

 

Nadmiar witaminy D

  • Zatrucie organizmu
  • Złe samopoczucie
  • Brak łaknienia
  • Zmęczenie
  • Ból głowy
  • Ból brzucha
  • Biegunka

 

Źródła w pożywieniu:

  • Tłuszcze rybie i mięs
  • Jaja
  • Mleko sery
  • Masło
Poprzedni artykułWitamina E
Następny artykułWitamina A
Ewa Adamczyk
Dietetyk z kilkuletnim doświadczeniem. Chętnie udzielę rad i pomocy na temat diety, odchudzania oraz zdrowego trybu życia i zdrowego odżywiania. W razie jakiś pytań lub wątpliwości zapraszam do kontaktu ewa2020adamczyk@gmail.com