Kobalt jest pierwiastkiem śladowym, który występuje jako składnik witaminy B12 oraz jako kobalt nieorganiczny. Występuje we wszystkich tkankach organizm. Największe jego stężenie jest, w wątrobie, nerkach i kościach.
Funkcje kobaltu w organizmie człowieka:
- pobudza syntezę krwinek czerwonych,
- ma hamujący wpływ na nowotwory,
- niezbędnej do tworzenia nowych ciałek krwi, otoczki mielinowej komórek nerwowych, odtwarzania kodu genetycznego w nowo powstających komórkach,
- niezbędny przy tworzeniu neuroprzekaźników.
Źródło kobaltu w pożywieniu:
- mleko,
- wątroba,
- nerki,
- mięso,
- warzywa zielone,
- szpinak,
- sałata,
- kapusta,
- ziarna zbóż,
Niedobór kobaltu
Niedobory kobaltu są równoznaczne z niedoborami witaminy B12. Objawia się on niedokrwistością, wychudzeniem, apatia, bladością. Niedobory kobaltu występują rzadko i pojawiają się zwykle u wegetarianów, którzy nie spożywają produktów mięsnych i mlecznych.
Nadmiar kobaltu
Nadmiar kobaltu w dużych ilościach ma działanie toksyczne oraz może nasilać czynność tarczycy i szpiku kostnego co powoduje nadmierną produkcję czerwonych ciałek krwi. Warto zaznaczyć, że duża ilość kobaltu nieorganicznego może występować w niektórych rodzajach piwa, do których dodaje się kobalt, w celu ograniczenia ich nadmiernego pienienia się.