Chrom jest najbardziej znanym pierwiastkiem, który stosowany jest głównie jako wspomagacz podczas kuracji odchudzających. Dawniej uważany był jako pierwiastek toksyczny.
Funkcje chromu w organizmie człowieka:
- odgrywa znaczącą rolę w metabolizmie glukozy,
- reguluje stężenie glukozy we krwi,
- zwiększa magazynowanie glukozy w mięśniach wspomagając syntezę glikogenu,
- regulację poziomu lipidów w krwi,
- wpływa na utrzymanie równowagi pomiędzy poziomem cholesterolu LDL i HDL,
- ponadto skutecznie łagodzi objawy hipoglikemii czyli spadku stężenia glukozy we krwi, co zapobiega napadom niekontrolowanego obżarstwa.
Źródło chromu w pożywieniu:
- otręby,
- zarodki ziaren zbóż,
- pełne ziarna zbóż,
- olej kukurydziany,
- podroby,
- mięso,
- drożdże.
Niedobór chromu
Niedobór chromu może przyczynić się do powstania zaburzenia przemiany glukozy oraz zmniejszenia wrażliwości na insulinę, co w konsekwencji sprzyja hiperglikemii.
Nadmiar chromu
Nadmierne nagromadzenie chromu w organizmie lub spożywanie go w dużych dawkach może zaburzyć działanie insuliny lub stymulować powstawanie nowotworów.