Wanad

188
Rate this post
Wanad jest pierwiastkiem, który w największych ilościach w płucach, kościach oraz tłuszczu.
Funkcje  w organizmie człowieka:
  • w niewielkich ilościach działa pobudzająco na układy enzymatyczne wpływające na metabolizm cholesterolu, trójglicerydów oraz fosfolipidów,
  • zmniejsza stężenie lipidów we krwi oraz działa korzystnie na układ krążenia,
  • normalizuje poziom cukru,
  • przyczynia się do zwiększenia produkcji energii w organizmie,
  • stymuluje budowę tkanki mięśniowej, zapobiegając jej wiotczeniu.

Źródło wanadu w pożywieniu:

  • ryby,
  • owoce morza,
  • grzyby,
  • przyprawy.

Niedobór wanadu

Niedobór wanadu może przyczynić się do ograniczenia wzrostu, zmniejszenia liczby czerwonych krwinek oraz zaburzenia przemiany lipidów.

Nadmiar wanadu

Nadmiar wanadu może objawiać się uszkodzeniem systemu nerwowego, może wywołać zaburzenia układu oddechowego i pokarmowego.

Poprzedni artykułWitamina A
Następny artykułChrom
Ewa Adamczyk
Dietetyk z kilkuletnim doświadczeniem. Chętnie udzielę rad i pomocy na temat diety, odchudzania oraz zdrowego trybu życia i zdrowego odżywiania. W razie jakiś pytań lub wątpliwości zapraszam do kontaktu ewa2020adamczyk@gmail.com