Dietetyka

Dietetyka to nauka, która jest kluczowa dla zrozumienia wpływu żywności na nasze zdrowie i samopoczucie. W tej kategorii bloga skupiamy się na roli, jaką odgrywa dietetyka w procesie odchudzania, utrzymaniu prawidłowej masy ciała i poprawie zdrowia.

Znajdziesz tutaj wiele interesujących artykułów i postów na temat najnowszych badań w dziedzinie dietetyki, porad dotyczących zbilansowanej diety, a także wskazówek jak unikać pułapek żywieniowych. Omawiamy najpopularniejsze diety, ich zalety i wady, a także udzielamy praktycznych wskazówek na temat zdrowego żywienia i suplementacji.

Ta kategoria jest przeznaczona dla tych, którzy pragną zdobyć solidną wiedzę na temat dietetyki, zrozumieć jak różne składniki pokarmowe wpływają na nasze ciała, a także nauczyć się jak podejmować świadome decyzje dotyczące żywienia. Czy jesteś gotowy na zdrową i zbilansowaną podróż kulinarą? Zanurz się w fascynujący świat dietetyki razem z nami!

Żywienie w chorobach wątroby

0
Gdy wątroba zaczyna chorować... Skarżymy się wówczas na trudne do zidentyfikowania objawy: ogólnie złe samopoczucie, zmęczenie, osłabienie, brak apetytu, jadłowstręt, czasami nudności i wymioty, ból...

Żywienie w chorobach trzustki

0
Trzustka jest organem leżącym w pobliżu wątroby. Jej najważniejszym zadaniem, oprócz produkowania insuliny - substancji stabilizującej poziom glukozy w surowicy - jest wytwarzanie i...

Żywienie w chorobach nerek

0
Do najczęstszych chorób nerek należą:Ostre kłębuszkowe zapalenie nerek  Przewlekłe kłębuszkowe zapalenie nerek  Odmiedniczkowe zapalenie nerek  Toksyczne uszkodzenie (zapalenie) nerek  Mocznica (uremia)  Zespół nerczycowy ...

Żywienie w skazie moczanowej

0
Dna inaczej skaza moczanowa (arthritis urica) jest to choroba metaboliczna, w której dochodzi do odkładania się kwasu moczowego we krwi. Główna przyczyną jest nadmierne...

Żywienie w osteoporozie

0
Osteoporoza (zrzeszotnienie kości) - choroba charakteryzująca się postępującym  ubytkiem masy kostnej i zmianą struktury przestrzennej kości. Osteoporoza występuje najczęściej u kobiet po  menopauzie.Do przyczyn...

Anoreksja (anorexia nervosa)

0
Anoreksja (anorexia nervosa) to choroba o podłożu psychicznym. Objawia się silną obawą przed utyciem prowadzącą do unikania jedzenia. Jednym z kryteriów rozpoznawczych anoreksji jest...

Bulimia – ŻARŁOCZNOŚĆ PSYCHICZNA

0
Bulimia - ŻARŁOCZNOŚĆ PSYCHICZNA, bulimia nervosa „byczy głód”, chorobliwe objadanie się.Specjaliści w dziedzinie zaburzeń odżywiania się dzielą pacjentów na dwie grupy:typ przeczyszczający– są to...

Żywienie w otyłości

0
Otyłość jest schorzeniem ogólnoustojowym charakteryzującym się nadmiernym rozwojem tkanki tłuszczowej w organizmie. Otyłość jest przewlekłą chorobą spowodowana nadmierną podażą energii zawartej w pokarmach w stosunku...

Refluks żołądkowo-przełykowy

0
Refluks żołądkowo-przełykowy (ang. Gastroesophageal reflux disease, w skrócie GERD), schorzenie, polegające na nieprawidłowym cofaniu się kwaśnej treści żołądkowej do przełyku, z powodu niesprawności zwieracza...

Inne artykuły: