Żywienie w skazie moczanowej

179
Rate this post
Dna inaczej skaza moczanowa (arthritis urica) jest to choroba metaboliczna, w której dochodzi do odkładania się kwasu moczowego we krwi. Główna przyczyną jest nadmierne wytwarzanie bądź  upośledzone wydalanie kwasu moczowego, który odkładając się tworzy złogi powodujące odczyn zapalny, w konsekwencji zniszczenia stawów. Dna moczanowa dotyczy głównie mężczyzn w przedziale pomiędzy 30 a 50 rokiem życia.
Cel diety:
  • Zmniejszenie stężenia kwasu moczowego we krwi.
  • Zastosowanie diety ubogopurynowej.

Z diety należy wykluczyć produkty będące źródłem puryn:

  • Wyciągi z mięs
  • Podroby
  • Dziczyznę
  • Baraninę
  • Sardynki
  • Śledzie
  • Szproty
  • Czekoladę
  • Kawę naturalną
  • Herbatę
  • Kakao
  • Soczewice
  • Groch
  • Fasolę
  • Grzyby
  • Szpinak

Nie zaleca się:

  • Wędlin
  • Konserw
  • Ostrych przypraw
  • Rabarbaru
  • Alkoholu

Dozwolone są produkty o niskiej zawartości puryn:

  • Mleko
  • Sery
  • Jaja
  • Owoce
  • Warzywa oprócz strączkowych i szpinaku
  • Ryż
  • Miód
  • Dżem
  • Marmolada
  • Cukier
  • Produkty zbożowe i mięsa do 50 g dziennie

Technologia przygotowania produktów:

Wykluczone:

  • Smażenie
  • Pieczenie
  • Duszenie

Zalecane:

  • Gotowanie

Zalecenia:

  • Ilość posiłków 4-5 na dobę.
  • Ostatni posiłek 4 h przed snem, aby nie doszło do większego zatrzymania kwasu moczowego w nocy.
  • Źródłem białka w diecie powinny być produkty mleczne.
  • Powinno się przyjmować płyny przed pójściem spać, aby zapobiec wytrącaniu się kwasu moczowego w kanalikach nerkowych.
  • Przyjmować płyny także przy i po posiłkach.
  • Należy unikać alkoholu, gdyż może przyczynić się on do zwiększenia stężenia kwasu moczowego we krwi.
Poprzedni artykułŻywienie w osteoporozie
Następny artykułŻywienie w chorobach nerek
Ewa Adamczyk
Dietetyk z kilkuletnim doświadczeniem. Chętnie udzielę rad i pomocy na temat diety, odchudzania oraz zdrowego trybu życia i zdrowego odżywiania. W razie jakiś pytań lub wątpliwości zapraszam do kontaktu ewa2020adamczyk@gmail.com