Żywienie w chorobach nerek

217
Rate this post

Do najczęstszych chorób nerek należą:

  • Ostre kłębuszkowe zapalenie nerek
  •  Przewlekłe kłębuszkowe zapalenie nerek
  •  Odmiedniczkowe zapalenie nerek
  •  Toksyczne uszkodzenie (zapalenie) nerek
  •  Mocznica (uremia)
  •  Zespół nerczycowy
  •  Rak nerek
  • Torbielowatość nerek

 

ŻYWIENIE W ZAPALENIU KŁĘBUSZKÓW NERKOWYCH

1. Ostre kłębuszkowe zapalenie nerek (glomerulonephritis acuta)

Leczenie żywieniowe w przypadku ostrego kłębuszkowego zapalenie nerek opiera się głównie na oszczędzaniu chorego narządu-nerek.

Zalecenia:

  1. Ograniczenie podaży soli w przypadku obrzęków i nadciśnienia.
  2. Należy wykluczyć z diety produkty białkowe jak: mięso, wędliny, sery, jaja, mleko.
  3. Preferowana dieta to dieta węglowodanowo-tłuszczowa (rozszerzenie diety kleikowej).
  4. Zaleca się kleiki z ryżu, sucharki, bułkę pszenną z mąki niskobiałkowej, w ograniczonej ilości przeciery owocowe, kompoty przetarte, ziemniaki puree z masłem.
  5. W miarę poprawy stanu zdrowia dietę można rozszerzać.
  1. Żywienie w przewlekłym kłębuszkowym zapaleniu nerek (glomerulonephritis chronica)

    Przewlekłe kłębuszkowe zapalenie nerek rozwija się głównie w następstwie niedoleczonego ostrego kłębuszkowego zapalenia nerek. Proces chorobowy przebiega skrycie, jednak bardzo często prowadzi do zeszkliwienia i zaniku kłębuszków nerkowych, co w konsekwencji prowadzi do rozwoju mocznicy.

Zalecenia:

  1. Bezwzględne ograniczenie podaży soli.
  2. Zmniejszenie ilości białka, gdyż jest ono źródłem niepożądanych substancji jak mocznik i kreatyniny.
  3. Należy ograniczyć spożycie mięsa, podrobów, ryb.
  4.  Zalecane są produkty alkalizujące mocz czyli warzywa i owoce w ilości 0,5 kg dziennie.
  5. Zapotrzebowanie energetyczne pokrywane jest głównie z węglowodanów.
  6. Dieta powinna być łatwo strawna.

Posiłki zalecane to:

  • Rizotto
    ·    Budynie
    ·    Zapiekanki
    ·    Makaron z jarzynami i mięsem
    ·    Pierogi z nadzieniem warzywno- mięsnym
    ·    Kluski ziemniaczane z serem
    ·    Pierogi ruski
    ·    Naleśniki z farszem jarzynowo- mięsnym