Molibden jest pierwiastkiem, który odgrywa ważną rolę w zapobieganiu próchnicy zębów. Największe stężenie molibdenu w organizmie ludzkim stwierdzono w wątrobie i nerkach, w tkance kostnej i zębach.
Funkcje molibdenu w organizmie człowieka:
- molibden wchodzi w skład trzech enzymów: oksydazy ksantynowej, oksydazy aldehydowej, oksydazy siarczynowej,
- stanowi zasadniczą część enzymu odpowiedzialnego za wchłaniania żelaza.
Źródło molibdenu w pożywieniu:
- zawartość molibdenu w produktach żywnościowych zależy od zwartości tego pierwiastka w glebie,
- warzywa strączkowe,
- warzywa,
- podroby,
- mleko,
- sery.
Niedobór molibdenu
Niedobór molibdenu mogą być spowodowane żywieniem pozajelitowym oraz nieprawidłowym długotrwałym odżywianiem. Objawami niedoboru molibdenu są: przedwczesne starzenie i impotencja, zwiększona podatność na próchnicę.
Nadmiar molibdenu
Nadmiar powoduje powstawanie skazy moczanowej, bóle i obrzęki stawów. Nadmiar może wywoływać objawy niedoboru miedzi. Objawy wynikające z nadmiaru to biegunka, anemia na skutek wypierania przez molibden miedzi.