Molibden

187
Rate this post
Molibden jest pierwiastkiem, który odgrywa ważną rolę w zapobieganiu próchnicy zębów. Największe stężenie molibdenu w organizmie ludzkim stwierdzono w wątrobie i nerkach, w tkance kostnej i zębach.
Funkcje molibdenu  w organizmie człowieka:
  • molibden wchodzi w skład trzech enzymów: oksydazy ksantynowej, oksydazy aldehydowej, oksydazy siarczynowej,
  • stanowi zasadniczą część enzymu odpowiedzialnego za wchłaniania żelaza.


Źródło molibdenu w pożywieniu:

  • zawartość molibdenu w produktach żywnościowych zależy od zwartości tego pierwiastka w glebie,
  • warzywa strączkowe,
  • warzywa,
  • podroby,
  • mleko,
  • sery.

Niedobór molibdenu

Niedobór molibdenu  mogą być spowodowane żywieniem pozajelitowym oraz nieprawidłowym długotrwałym odżywianiem. Objawami niedoboru molibdenu są: przedwczesne starzenie i impotencja, zwiększona podatność na próchnicę.


Nadmiar molibdenu

Nadmiar powoduje powstawanie skazy moczanowej, bóle i obrzęki stawów. Nadmiar może wywoływać objawy niedoboru miedzi. Objawy wynikające z nadmiaru to biegunka, anemia na skutek wypierania przez molibden miedzi.

Poprzedni artykułSelen
Następny artykułFluor
Ewa Adamczyk
Dietetyk z kilkuletnim doświadczeniem. Chętnie udzielę rad i pomocy na temat diety, odchudzania oraz zdrowego trybu życia i zdrowego odżywiania. W razie jakiś pytań lub wątpliwości zapraszam do kontaktu ewa2020adamczyk@gmail.com