Witamina A

320
Rate this post

Witamina A (retinol, akseroftol). Prekursorem witaminy A są żółte i pomarańczowe barwniki karotenoidy.

Funkcja witaminy A

  • Bierze udział w procesie widzenia
  • Zapobiega zakażeniom skóry, dróg oddechowych, moczowych, przewodu pokarmowego
  • Zapobiega nadmiernemu rogowaceniu skóry
  • Bierze udział w syntezie białek
  • Wytwarza szkliwo zębów
  • Wpływa na zwiększone wytwarzanie ciał odpornościowych

Niedobór witaminy A

  • Kurza ślepota
  • Stany zapalne spojówek i rogówki oka
  • Nadmierne rogowacenie i suchość skóry
  • Wysychanie błon śluzowych ze zmniejszeniem odporności górnych dróg oddechowych.

Nadmiar witaminy A

  • Brak łaknienia
  • Łatwe męczenie się
  • Nadmierna wrażliwość
  • Bóle stawów
  • Zmiany skórne
  • Wypadanie włosów

Źródła w pożywieniu:

  • Tłuszcz rybi tzw tran
  • Wątroba
  • Pełnotłuste mleko
  • Masło
  • Śmietana
  • Sery
  • Żółtka jaj
  • Margaryny wzbogacane

Natomiast prowitamina A występuje produktach roślinnych o barwie pomarańczowej:

  • Marchwi
  • Dyni
  • Groszku zielonym, fasolce szparagowej
  • Morelach, brzoskwiniach
Poprzedni artykułWitamina D
Następny artykułWanad
Ewa Adamczyk
Dietetyk z kilkuletnim doświadczeniem. Chętnie udzielę rad i pomocy na temat diety, odchudzania oraz zdrowego trybu życia i zdrowego odżywiania. W razie jakiś pytań lub wątpliwości zapraszam do kontaktu ewa2020adamczyk@gmail.com