Witamina A (retinol, akseroftol). Prekursorem witaminy A są żółte i pomarańczowe barwniki karotenoidy.
Funkcja witaminy A
- Bierze udział w procesie widzenia
- Zapobiega zakażeniom skóry, dróg oddechowych, moczowych, przewodu pokarmowego
- Zapobiega nadmiernemu rogowaceniu skóry
- Bierze udział w syntezie białek
- Wytwarza szkliwo zębów
- Wpływa na zwiększone wytwarzanie ciał odpornościowych
Niedobór witaminy A
- Kurza ślepota
- Stany zapalne spojówek i rogówki oka
- Nadmierne rogowacenie i suchość skóry
- Wysychanie błon śluzowych ze zmniejszeniem odporności górnych dróg oddechowych.
Nadmiar witaminy A
- Brak łaknienia
- Łatwe męczenie się
- Nadmierna wrażliwość
- Bóle stawów
- Zmiany skórne
- Wypadanie włosów
Źródła w pożywieniu:
- Tłuszcz rybi tzw tran
- Wątroba
- Pełnotłuste mleko
- Masło
- Śmietana
- Sery
- Żółtka jaj
- Margaryny wzbogacane
Natomiast prowitamina A występuje produktach roślinnych o barwie pomarańczowej:
- Marchwi
- Dyni
- Groszku zielonym, fasolce szparagowej
- Morelach, brzoskwiniach