Witamina E

219
Rate this post
Nazwę witaminy E obejmuje osiem związków tzw. tokoferolii. Witamina E związana jest z przemianą azotową i oddychaniem.
Funkcje witaminy E
  • Jako związek rozpuszczalny w tłuszczach zapobiega utlenianiu witaminy A
  • Chroni wielonienasycone kwasy tłuszczowe przed utlenieniem
  • Chroni organizm przed działaniem szkodliwych wolnych rodników
  • Zapobiega miażdżycy, nowotworom, procesom starzenia
  • Razem z selenem zapobiega stłuszczaniu wątroby
  • Przeciwdziała bezpłodności

Niedobór witaminy E

  • Zmiany zwyrodnieniowe w przednim płacie przysadki mózgowej
  • Zmniejszenie wydzielania hormonu gonadotropowego
  • Zwyrodnienie plemników u mężczyzn
  • Zaburzenia w czasie ciąży
  • Poronienia
  • Obumieranie płodu

Nie potwierdzone na człowieku:

  • Porażenie i dystrofia mięśni
  • Niedokrwistość hemolityczna
  • Zmiany zwyrodnieniowe w układzie nerwowym

Nadmiar witaminy E

  • Zmęczenie
  • Bóle głowy
  • Osłabienie mięśni
  • Zaburzenia widzenia
Źródła w pożywieniu:

  • Olej słonecznikowy
  • Margaryny wzbogacane
  • Kiełki i zarodki
  • Zielona pietruszka
  • Szpinak
  • Sałata
  • Kukurydza
  • Żółtko jaja
  • Masło
  • Pełne mleko
Poprzedni artykułWitamina K
Następny artykułWitamina D
Ewa Adamczyk
Dietetyk z kilkuletnim doświadczeniem. Chętnie udzielę rad i pomocy na temat diety, odchudzania oraz zdrowego trybu życia i zdrowego odżywiania. W razie jakiś pytań lub wątpliwości zapraszam do kontaktu ewa2020adamczyk@gmail.com