Witamina B6

165
Rate this post
Do Witaminy B6 (pirydoksyna) należą pirydoksyna, pirydoksal i pirydoksamina. Witamina B6 jest wytwarzana przez florę bakteryjną przewodu pokarmowego.
Ilość spożywanej witaminy B6 zależy od ilości spożywanego białka.
Funkcja witaminy B6
  • Bierze udział w przemianie aminokwasów, węglowodanów i tłuszczów.
  • Bierze udział w syntezie serotoniny i adrenaliny.

Niedobór witaminy B6

  • Pobudliwość nerwowa
  • Zmiany na skórze i błonach śluzowych
  • Wypadanie włosów
  • Drętwienie rąk, stóp
  • Łojotok

Nadmiar witaminy B6

  • Bezsenność
  • Męczące sny
  • Brak koordynacji mięśni
  • Zwyrodnienia tkanki nerwowej
  • Słabość mięśni

Źródła w pożywieniu:

  • Drożdże
  • Kiełki pszenicy
  • Warzywa strączkowe
  • Wieprzowina
  • Jajka
Poprzedni artykułDziałanie herbatek ziołowych
Następny artykułWitamina H
Dietetyk z kilkuletnim doświadczeniem. Chętnie udzielę rad i pomocy na temat diety, odchudzania oraz zdrowego trybu życia i zdrowego odżywiania. W razie jakiś pytań lub wątpliwości zapraszam do kontaktu ewa2020adamczyk@gmail.com