Lojalnie ostrzegam, że jest to ciasto z kategorii „zupełnie nie-fit” lub też „(nie)legalne”. Jednak, jak od dawna Wam udowadniam, w zdrowej diecie jest miejsce na wszystko – w odpowiedniej proporcji i odpowiednim zestawieniu, a sporadycznie nawet na takie kaloryczne pyszności. Ciekawi przepisu?
Składniki na ok. 14 porcji:
– ok. 300 g herbatników,
– 700 ml mleka,
– 2 opakowania budyniu o smaku waniliowym,
– 60 g słodzidła (np. ksylitolu),
– 200 g masła o temperaturze pokojowej,
– 460 g kajmaku,
– 100 g masła orzechowego,
– 300 g pokruszonych orzechów włoskich,
– 30 g płatków migdałowych.
Sposób przygotowania:
Formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia. Rozpocznij pracę nad kremem budyniowym w dwóch smakach. Proszek budyniu rozmieszaj w 300 ml zimnego mleka, w tym czasie zagotuj pozostałe 400 ml, a następnie do gotującego się mleka wlej rozmieszany proszek i mieszaj do zagotowania. Budyń odstaw do wystudzenia. W tym samym czasie zajmij się masłem – utrzyj je na puch i porcjami dodawaj budyń, gdy już wystygnie. Następnie podziel go na dwie części – jedną wymieszaj z kajmakiem, a drugą z masłem orzechowym.
Zacznij układać spód ciasta z herbatników, a następnie rozsmaruj porcję kremu budyniowego o jednym smaku, posyp pokruszonymi orzechami. Tak samo zrób w przypadku drugiego smaku – herbatniki, budyń, orzechy. Powtarzaj czynność do skończenia budyniowej (zostaw 2 łyżki na wierzch). Na wierzchu ułóż ostatnią porcję herbatników, posyp orzechami i polej pozostałością budyniowej masy kajmakowej. Ciasto wstaw do lodówki i ciesz się pierwszym kawałkiem za kilka godzin.
Wartość kaloryczna i odżywcza na porcję: E: 547 kcal, B: 11,5 g, T: 35 g,1, W: 48,2 g.
Wskazówki:
– największym wyzwaniem będzie wybór herbatników – trudno o te z dobrym składem. Zwróć uwagę na zawartość cukru, od razu odrzucaj te, które mają w składzie dodatek syropy glukozowego, glukozowo-fruktozowego i cukru inwertowanego. Fajny skład mają herbatniki Ania i Tesco Finest.
– ciasto i tak już jest dosyć obfite w tłuszcze, więc użyj mleka odtłuszczonego – np. 1,5% tłuszczu,
– jako słodzidło wykorzystaj ksylitol lub erytrytol – zaoszczędzić przy okazji sporo kilokalorii,
– budynie wybierz bez dodatku cukru (np. Winiary),
– w większości przepisów na snikersa natrafił na orzechy ziemne, ja jednak proponuję włoskie. Orzechy ziemne są bogate w kwasy omega-6, które w dużych ilościach mają działanie prozapalne, za to orzechy włoskie są bogate w omega-3 (więcej na temat orzechów włoskich przeczytasz tutaj).
– masło orzechowe wybierz z czystym składem – bez cukru, oleju palmowego i soli,
– kajmak – wybierz taki gdzie w składzie tylko cukier i mleko (np. Gostyń).
Przepis II – lekki sernik z truskawkami:
Składniki na ok. 10 porcji.
– 150 g Jaja kurze całe (3 sztuki),
– 160 g Herbatniki (16 sztuk),
– 200 g Ksylitol lub inne słodzidło (szklanka),
– 450 g Truskawki,
– 30 g Masło,
– 35 g Budyń w proszku bez cukru (1 opakowanie),
– 1000 g Twaróg sernikowy Pilos.
Sposób przygotowania:
Foremkę wysmaruj 10 g masła. Ułóż na spodzie połowę herbatników. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę (z dodatkiem szczypty cukru i soli). Żółtka utrzyj z cukrem. Następnie stopniowo dodaj twaróg i masło w temp. pokojowej, cały czas miksując. Na koniec dodaj ubite białka i pokrojone truskawki. Na herbatniki wyłóż masę. Na wierzch ułóż herbatniki. Piecz około godziny w temp. 180 C. Podawaj ze świeżymi owocami.
Wartość odżywcza i kaloryczna na jedną porcję: E: 308 kcal, B: 14.54 g, T: 12.38 g, W: 42.95 g.