Biały cukier – sacharoza uzyskiwana ze słodkich buraków przez lata powszechnie stosowana w kuchni, do wyrobów cukierniczych, napojów i wszelkiego rodzaju przetworów oraz w wszelkiego rodzaju przemyśle do poprawy smaku potraw, dziś uważany oprócz soli za białą śmierć i przyczynę otyłości na całym świecie. Niestety to prawda, cukier zmienia smak potraw i uzależnia od wysoko przetworzonych potraw cukierniczych i słodkich napoi. Gdyby nie substytuty było by źle. Na szczęście na rynku jest kilka podstawowych produktów słodzących, którymi biały cukier możemy zastąpić.
Czym zastąpić cukier – Cukier brązowy (trzcinowy)
To również sacharoza tyle, że karmelowego koloru, od zwykłego cukru różni się tym, że zawiera kilka minerałów jak żelazo, wapń, fosfor, potas czy magnez, co oczywiście nie powoduje, że możemy spożywać w celach zdrowotnych, ale lepiej takim cukrem posłodzić sobie przysłowiową herbatę, niż zwykłym cukrem lub użyć go do wyrobów cukierniczych, takich jak ciasta, bułki i inne wypieki.
Czym zastąpić cukier – Ksylitol
Substancja słodząca występująca w kolbach kukurydzy, brzozie. Jest idealnym zastępcą dla zwykłego cukru ponieważ jest mniej kaloryczny od cukru prawie o 40 %, zatem jest różnica, posiada kilkanaście niższy indeks glikemiczny od zwykłego cukru, także insulina w naszym organizmie nie musi się tak napracować aby zbić poziom cukru. Ten „cukier” możemy kupić nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością, ale nawet w popularnych drogeriach i na specjalnych działach w dużych marketach. Jest drogi, jego cena waha się do 20 zł za pół kilo. Jest niezbędny dla osób odchudzających się i cukrzyków, którzy lubią „słodkie”.
Czym zastąpić cukier – Stewia
Słodzik uzyskiwany z liści stewii, nie zawiera kalorii, nadaje się do słodzenia napoi, jej smak może być specyficzny i „niezbyt” słodki chociaż jest kilkaset słodsza ale ze względu na gorzkawy posmak nie każdy ją polubi.
Czym zastąpić cukier – cukier kokosowy
Uzyskiwany z pąków palmy kokosowej, idealny do wypieków, zawiera cynk, żelazo, potas czy wapń, jest idealny dla osób odchudzających się, przypomina cukier brązowy i jest tak samo super jak olej kokosowy, który ma wszechstronne zastosowanie, również w kosmetyce. Jego cena waha się od 14 do 25 zł za pół kilo, także do najtańszych nie należy, ale przewyższa inne dotąd wymienione „cukry”. Z powodzeniem można go zamówić ze sklepu typu eco on line.