Kmin rzymski

296
Rate this post

Kmin rzymski

Kmin rzymski to roślina należąca do rodziny selerowatych, bardzo często nazywana jest również kuminem. Pierwotnie kmin rzymski pochodzi głównie ze wschodnich rejonów nad Morzem Śródziemnym, jednak obecnie nie występuje w stanie dzikim – spotkać go można jedynie w uprawach. W Polsce roślina ta nie jest powszechnie uprawiana, ponieważ jej odporność na mróz jest niewielka. Największe uprawy kuminu wystepują w Afryce Północnej, Ameryce Południowej oraz Europie Południowej. Kmin rzymski znajduje zastosowanie w wielu dziedzinach, jak na przykład ziołolecznictwo. Stanowi również podstawowy składnik wielu potraw, stąd tak duża popularność tej rośliny w wielu kuchniach świata. Stosowany jest on głównie w takich krajach jak: Chiny, Chile, Indie, Bałkany oraz Afryka Północna. Wśród smakoszy przyprawa ta ceniona jest przede wszystkim za ostry, korzenny smak o gorzkawej nucie. Smak ten jest bardziej wyrazisty niż zwykłego kminku. W Polsce kumin stosuje się głównie do mięs, pikli oraz różnego rodzaju sałatek.