Cukinia – korzyści ze spożywania, wartości zdrowotne. 

160
Rate this post
Sezon letni powoli kończy się, więc korzystamy ze świeżych warzyw i owoców, ile tylko możemy.
Cukinia – jakie witaminy i składniki mineralne zawiera?
Cukinia inaczej zwana kabaczkiem należy do warzyw dyniowatych. Może spotkać ją w zielonym, żółtym lub zielono-żółtym kolorze. Im młodsza cukinia tym smaczniejsza.
Zawiera potas, żelazo, magnez oraz witaminy: A, C, K, B1, B2, B3, B6 oraz błonnik pokarmowy. Dobrze wpływa na cerę i układ krwionośny. Jest delikatna w smaku i lekkostrawna. Jest warzywem niskokalorycznym – w 100 g dostarcza 21 kcal.
Jak przygotowywać cukinię?
Idealnie nadaje się do pieczenia, duszenia, gotowania czy grillowania.
Zdarza się, że ma gorzki smak – co może wynikać z nagromadzenia  się kukurbitacyny, która jest niebezpieczna dla zdrowia – nie jedz cukinii jeśli wyczuwasz jej gorzki smak!
Warto jeść cukinię również na surowo, razem ze skórką, pokrojoną w plasterki lub paski. To idealna przekąska!