Śmietana jest produktem mlecznym wysoko przetworzonym i absolutnie zabroniona na liście osób odchudzających się, chyba że jest wyrobem mleczno -podobnym o zerwoej zawartości tłuszczu. W każdym bądź razie sklepowa śmietana w niczym nie przypomina wiejskiej naturalnej śmietany, ani pod względem smaku, ani wyglądu. Śmietana stanowi niezbędny wręcz element polskich potraw do zabielania zup i sosów, aby miały one jakikolwiek smak. Zachodzi więc pytanie, czym można ją zastąpić, skoro jest niezdrowa i tucząca.
Śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym
Jogurt naturalny – również produkt mleczny przetworzony z różnymi chemicznymi dodatkami, ale za to o niższej zawartości tłuszczu, znakomicie nadaje się do tradycyjnej mizerii z ogórków. Jeżeli jogurt naturalny jest za rzadki do sosu przed zabieleniem należy dodać łyżeczkę sproszkowanego siemienia lnianego, który znakomicie zagęści zawiesinę.
Można również zastąpić śmietanę jogurtem greckim
Jogurt grecki – popularny produkt mleczny, zwłaszcza w ostatnich latach zyskał na wartości, ze względu na solidną gęstość, która wiąże ze sobą inne produkty, znakomicie zastępuje majonez i bitą śmietanę, idealny do deserów. Jogurt grecki doskonale sprawdzi się np. w przepisie na wiśniowy deser, który znajdziesz na blogu viagusto.pl.
Jako substytut śmietany można wykorzystać także kefir
Kefir – produkt mleczny o lekko kwaskowatym smaku i specyficznej niejednolitej konsystencji, idealny do ziemniaków, sałatek, można go łatwo przyrządzić we własnym domu z mleka „prosto od krowy”. Wystarczy takie mleko zagotować, następnie schłodzić do temperatury 37 stopni i dodać kilak łyżek sklepowego naturalnego kefiru, aby zaszczepić kultury bakterii. Kefir ma błogosławione zastosowanie również przy poważnych poparzeniach słonecznych, fantastycznie wyciąga temperaturę i łagodzi podrażnienia.