Letnie koktajle – jak zrobić z koktajlu pełnowartościową posiłek? [przepisy]

284
Rate this post

Lubicie koktajle? Ja szczerze mówiąc uwielbiam. Są bardzo proste do przygotowania, szybkie i przede wszystkim smaczne. Są też dobrym sposobem na przemycenie do diety większej ilości owoców i również warzyw, co może być szczególnie przydatne w przypadku dzieci! Jak zrobić z prostego koktajlu mały, zbilansowany posiłek?

Potrzebne nam będzie na 2 porcje:

– 200 g (opakowanie) jogurtu naturalnego 2% tłuszczu

– 100 g mleka 2% tłuszczu (warto dodać, aby otrzymany koktajl nie był zbyt gęsty)

– 3 banany (ok. 120 g jeden średni)

– 50 g truskawek mrożonych

– nektarynka (ok. 115 g)

Warto dodać również np. orzechy włoskie lub płatki migdałowe, które dostarczą nam nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz przykładowo otręby zbożowe, aby przekąska była także źródłem węglowodanów złożonych.

Więc ja najchętniej do koktajlu dorzuciłabym:

– płatki migdałowe – 1,5 łyżki =15 g

– płatki owsiane górskie – 3 łyżki=30g (najlepiej namoczyć je uprzednio na kilka minut w wodzie lub w mleku).

Otrzymany koktajl (1 porcja):

E: 393 kcal

B: 12,6 g – ok 13% energii z posiłku

W: 67,95 g ok. 65 % energii z posiłku

T: 9,5 g – ok. 22% energii z posiłku.

 

I oczywiście mamy prawdziwą bombę witaminową, bogatą w składniki mineralne i błonnik!

P.S. Przy okazji polecam słoiki ze słomką z Pepco! Kosztują tylko 1,99 zł, a super sprawdzą się nie tylko do koktajli.

 

Przepis na koktajl wiśniowy: 

 

– około 200 g wydrylowanych wiśni

– 5 średnich brzoskwiń

– kubek jogurtu naturalnego

– 1 łyżka wiórek kokosowych

Sposób przygotowania: Całość zblendować i gotowe.

 

Co jest zdrowsze – sok czy koktajl?

Słyszeliście kiedyś o tym odwiecznym dylemacie – sok czy koktajl? Co lepiej wybierać? Dziś kilka słów na ten temat.

Co zdrowego jest w sokach?

Zarówno soki i koktajle warto umieszczać w swojej diecie. W przypadku jednego i drugiego najlepiej spożywać je na krótko po przygotowaniu. Dla mnie zawsze koktajle będę o poziom wyżej nad sokami. Soki to głównie cukry proste, podczas wyciskania owoców znika cały błonnik pokarmowy. Pozostają składniki mineralne i witaminy.

Dlaczego warto wybierać koktajle?

Koktajle są blendowane co oznacza, że błonnik pokarmowy pozostaje, a także składniki odżywcze. Następne kwestia – koktajle są lekkostrawne. Z koktajlu też łatwo stworzyć pełnowartościowy posiłek – dodajemy np. owoce (składniki mineralne i witaminy), płatki owsiane (węglowodany złożone i błonnik), jogurt naturalny (białko) i orzechy włoskie (tłuszcze) i mamy zbilansowany posiłek! Koktajle też bardziej sycą, dlatego też po wypiciu szklanki koktajlu będziesz o wiele bardziej nasycony niż po szklance soku.