Jak komponować wartościowe posiłki?

617
Rate this post

Powiedzenie „jesteś tym co jesz” jest jednym z najlepiej opisujących wartość zdrowego odżywiania. Nie każdy zrozumie je od razu, ale z czasem przekonujemy się o jego słuszności. Odżywianie znajduje się w wielkiej trójce rzeczy zapewniających zdrowie. Są nimi także sport oraz sen. Ludzie chcący zmienić swoje nawyki żywieniowe mają często problem z kompozycją posiłków. Nie wiedzą jak się za nie zabrać. Mają problem z ustaleniem tego ile dań dziennie spożywać i co istotne jakie metody przygotowania posiłków zastosować. Postaram się przybliżyć podstawowe kroki, które trzeba wykonać by zmienić swoje nawyki żywieniowe na zdrowsze.

Części składowe każdego dania

Na dobrą sprawę wszystko można przyrównać do budowania domu. Zarówno funkcjonowanie organizmu jak i komponowanie zdrowych posiłków. Najbardziej uniwersalną metodą jest umieszczanie w każdym daniu wszystkich trzech składników odżywczych wraz z błonnikiem i witaminami. Oznacza to, że w każdym posiłku muszą znaleźć się „robotnicy” czyli węglowodany odpowiedzialne za energię dla naszego ciała. Przynajmniej 80% energii powinno pochodzić z węgli złożonych. Kolejnym składnikiem są „materiały budulcowe”, czyli białka. Proteiny znajdują się zarówno w produktach zwierzęcych oraz roślinnych. To jakie produkty spożywcze zapewnią wam proteiny jest zależne od was. Najnowsze badania oraz przykłady z życia wzięte pokazują, że bez mięsa, jajek czy nabiały można żyć. Jednak by utrzymać zdrowie wcale nie trzeba z nich rezygnować. Przedostatni składnik, czyli tłuszcz to „kierownik budowy z narzędziami”. Oprócz kalorii dających energię, tłuszcze zarządzają naszym sercem i hormonami. Błonnik wraz z witaminami w dużej ilości znajduje się w warzywach i nieco mniej w owocach. Produkty zbożowe także mają go całkiem sporo. Ale żadne zdrowe posiłki nie obejdą się bez kolorowych warzyw i owoców.

Rzeczy, o których często zapominamy

Częstotliwość posiłków wraz z ich ilością jest bardzo istotna dla ogólnej prędkości przemiany materii. Można nią rotować jedząc jednego dnia 4 zaś drugiego 5 posiłków. Jeżeli zależy nam na utrzymaniu wagi najlepiej zawsze jeść podobną ilość posiłków o tej samej objętości. Gotowanie powinno być jak najmniej „szkodliwe” dla samego jedzenia. Warzywa długo gotowane w wodzie tracą witaminy i minerały. Mięsa smażone na głębokim tłuszczu później sprawiają uczucie ciężkości na żołądku oraz tworzą problemy z trawieniem. Skoro mówimy o zdrowym żywieniu należy też wspomnieć o wodzie. Pijmy jej sporo i regularnie zaspokajajmy pragnienie zanim poczujemy, że nas dotyka. Zapobiegnie to nagromadzeniu mocznika we krwi. Nie bójmy się eksperymentować z nowymi potrawami i produktami spożywczymi. Zdrowie to nie tylko warzywa z ryżem na chudym mięsie. Wartościowe egzotyczne dania mają wiele twarzy, które są smaczne oraz inspirujące.