Na co zwrócić uwagę kupując produkty spożywcze?

211
Rate this post

Wszystkie produkty przeznaczone do spożycia musimy zakupić. Co jest ważne w trakcie zakupów? Na co powinniśmy zwracać uwagę kupując żywność?

Ciężko określić co jest najważniejsze podczas zakupów. Jedni zwracają uwagę na ceny, inni na wygląd produktu (najczęściej opakowania). Tak samo ciężko jest wskazać najważniejszą zasadę „zdrowego” kupowania.

Bardzo dobrze jest chodzić na zakupy z listą potrzebnych składników do naszych dań. Dzięki temu wiemy czego potrzebujemy i nie kupujemy zbędnych produktów. Dzięki temu nasza lodówka jest wolna od zalegających smakołyków – jemy świeżą żywność. Ten sam efekt możemy uzyskać odwiedzając sklep po posiłku – głodni kupujemy znacznie więcej żywności, wyobrażając sobie wspaniały posiłek po powrocie do domu.

Te zasady dotyczą samych zakupów. A jak wygląda sprawa z produktami? Na jakie konkretne cechy produktów powinniśmy zwracać uwagę?

Termin przydatności do spożycia jest dość ważny. Nie należy kupować produktów z bardzo krótkim terminem przydatności do spożycia – są to produkty najczęściej stare. Jeżeli na opakowaniu mamy podaną datę produkcji starajmy się, aby wybierany przez nas produkt był jak najświeższy. Wskazane jest też unikanie produktów z bardzo długim terminem przydatności do spożycia. Takie artykuły zawierają duże ilości chemicznych konserwantów.

Etykietka prawdę Ci powie

Wszystkie produkty sprzedawane w opakowaniach posiadają etykietki. Oprócz producenta, daty przydatności i pociągających haseł reklamowych możemy poznać składniki. Możemy dowiedzieć się o wszystkich dodatkach, jakie producent wykorzystał w procesie produkcji. Na pewno nie poznamy wszystkich tajemnic (np. składników nadających charakterystyczne cechy produktu, jak słynny składnik X w Coca-Coli).

Ilość dodatków do żywności świadczy o stopniu przetworzenia produktu. Im mniej dodatków, tym produkt bardziej naturalny, mniej przetworzony. Zalecane jest kupowanie produktów z jak najmniejszą zawartości „E” składników. Oficjalnie produkty naszpikowane „E” nie są szkodliwe. jeżeli producent nie przekroczył norm. Jednak nie mamy 100% pewności co do uczciwości producenta. Najlepiej kupować produkty jak najmniej przetworzone i samemu je przygotowywać.

Warzywa i owoce

Warzywa i owoce najlepiej kupować na bazarach, bezpośrednio od producentów. Nie wszystkie rośliny są wytwarzane w naszym kraju, dotyczy to głównie polskich produktów. Warzywa i owoce sprzedawane w supermarketach są poddawane działaniom środków chemicznych, mającym na celu poprawę ich wyglądu i wydłużenie ich przydatności do spożycia. Ponadto duże sklepy wykorzystują techniki wizualne poprawiające wygląd produktów, ale tylko w sklepie (np. stosowanie ciepłego światła, innego niż w pozostałej części sklepu).

Im więcej sami robimy z żywnością, tym bezpieczniejsze posiłki jadamy. Dodatkowo gotowanie jest przyjemnym zajęciem i może być ciekawą formą na rodzinne spędzanie czasu. Zadbajmy o własne zdrowie i gotujmy sami jak najwięcej, rezygnując z gotowych półproduktów.

Poprzedni artykuł3 zdrowe nawyki żywieniowe
Następny artykuł4 sposoby na fitness w domu
Ewa Adamczyk
Dietetyk z kilkuletnim doświadczeniem. Chętnie udzielę rad i pomocy na temat diety, odchudzania oraz zdrowego trybu życia i zdrowego odżywiania. W razie jakiś pytań lub wątpliwości zapraszam do kontaktu ewa2020adamczyk@gmail.com